Skip to main content

Στο «κόκκινο» εξαιτίας του χιονιά Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία

Ο μηχανισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι επί ποδός από τα ξημερώματα. Κανένας αποκλεισμός οικισμού ή δρόμου στο νομό.

Χαλκιδική, Πέλλα και Θεσσαλονίκη, ειδικά το ανατολικό τμήμα του νομού (περιοχή δήμου Θερμαϊκού και περιοχές πέριξ της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής), είναι αυτή την ώρα στο «κόκκινο», λόγω του χιονιά. Ήδη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προμηθεύτηκε επιπλέον ποσότητα 4.000 τόνων αλατιού, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κακοκαιρία και τις επόμενες μέρες.

Οι 5.000 τόνοι που υπήρχαν στις αποθήκες της Περιφέρειας είναι ήδη στις αλατιέρες και ρίχνονται σε όλο το οδικό δίκτυο ευθύνης της Περιφέρειας, ενώ αναμένεται Τετάρτη και Πέμπτη νέα επιδείνωση και πιθανώς νέες χιονοπτώσεις, οπότε έπρεπε να διασφαλιστεί επάρκεια. Μάλιστα, κι από την ερχόμενη Δευτέρα οι καιρικές προγνώσεις δείχνουν νέα φαινόμενα στην Κεντρική Μακεδονία.

Προς το παρόν οι βασικές προσβάσεις (εθνικές οδοί, περιφερειακή Θεσσαλονίκης, δρόμος αεροδρομίου και δρόμοι που οδηγούν στα νοσοκομεία) στη Θεσσαλονίκη είναι ανοιχτές και χωρίς προβλήματα. Ακόμη και τα νοσοκομεία Παπανικολάου, Παπαγεωργίου, 424 ΓΣΝΕ, που είναι σε περιοχές που πλήττονται από το χιονιά έντονα, παραμένουν προσβάσιμα και μάλιστα χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες, αφού τα μηχανήματα της Περιφέρειας ρίχνουν διαρκώς αλάτι εδώ και ένα 24ωρο.

Η χιονισμένη πόλη των Σερρών

 

Συνολικά 85 αποχιονιστικά μηχανήματα (60 αλατιέρες και 25 βοηθητικά οχήματα) επιχειρούν σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας και σε βασικές οδικές αρτηρίες του επαρχιακού οδικού δικτύου, ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στο σύνολό του ο μηχανισμός της Περιφέρειας θα είναι σε διαρκή κινητοποίηση και επιφυλακή για την τρέχουσα και την επόμενη εβδομάδα, και εφόσον απαιτηθεί θα υπάρξει και νέα προμήθεια αλατιού, παρότι υπάρχει διαβεβαίωση από τις υπηρεσίες για την επάρκειά του.



Αναφορά προβλημάτων με αποκλεισμούς οικισμών ή δρόμων ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει υπάρξει, όμως η χιονόπτωση συνεχίζεται και οι πολίτες καλούνται να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, περιορίζοντας τις μετακινήσεις τους και φροντίζοντας ώστε τα οχήματα να είναι εξοπλισμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες, να έχουν επάρκεια καυσίμου, ακολουθώντας σε κάθε περίπτωση τις οδηγίες της Τροχαίας (χαμηλές ταχύτητες, καλή κατάσταση οχημάτων, φορτισμένα κινητά τηλέφωνα κτλ.).



«Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είμαστε σε διαρκή κινητοποίηση από την πρώτη στιγμή που άρχισε η εκδήλωση των χιονοπτώσεων σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα, αφού εκτός της χιονόπτωσης υπάρχουν και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Όλος ο μηχανισμός της Περιφέρειας επιχειρεί σε όλο το οδικό δίκτυο ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συνδράμει όπου είναι δυνατό και το έργο των 38 Δήμων. Έχω ζητήσει διαρκή επιφυλακή για όλο το επόμενο διάστημα και για όσο διαρκέσουν τα φαινόμενα, αναλόγως και των προβλέψεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Επίσης, φροντίσαμε εγκαίρως να ρίξουμε αλάτι σε όλο το δίκτυο ευθύνης μας, ενώ προμηθευτήκαμε επιπλέον 4.000 τόνους, ώστε να έχουμε διασφαλισμένη επάρκεια και για το επόμενο διάστημα. Απευθύνω έκκληση και στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες της Τροχαίας και της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να είναι ασφαλείς και να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.



Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας υπενθυμίζει ότι είναι σε εικοσιτετράωρη λειτουργία ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 για όσους πολίτες αντιμετωπίσουν προβλήματα σε οποιαδήποτε περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Προτεραιότητα του μηχανισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι το εθνικό οδικό δίκτυο, η περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης και οι δρόμοι που οδηγούν προς τα νοσοκομεία και το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Επίσης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης να απαγορεύσει την κίνηση βαρέων οχημάτων ειδικά στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, ενώ ζητήθηκε κι από τους Δήμους να μεριμνήσουν προκειμένου να διατηρηθεί η προσβασιμότητα στο οδικό δίκτυο ευθύνης τους. Η Περιφέρεια είναι σε συνεργασία με τους 38 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο τυχόν προβλήματα.

Πηγή φωτογραφίας: Halkidikinews.gr

 

Στρωμένο είναι το χιόνι άλλωστε και στη βίλα Αλλατίνη, στην έδρα της Περιφέρειας, όπου επίσης έχει ριχτεί αλάτι για να είναι προσβάσιμη.

«Άσπρη» και η Εθνικής Αντιστάσεως, όπως και οι οδικές αρτηρίες της Καλαμαριάς. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και σε δρόμους με μεγάλη κίνηση, όπως η Λαγκαδά, η Εγνατία, η Τσιμισκή, η δυτική είσοδος της Θεσσαλονίκης, η παραλιακή λεωφόρος, η Αδριανουπόλεως κτλ. η κυκλοφορία γίνεται σημειωτόν και έχουν δημιουργηθεί ουρές χιλιομέτρων. Οι αρμόδιοι φοβούνται πως με τη συνέχιση της χιονόπτωσης οι «μαύροι» δρόμοι, ακόμη και οι κεντρικοί μπορεί να παγώσουν και σε ενδεχόμενα ατυχήματα ή βλάβες υπάρχει ο κίνδυνος εγκλωβισμού οδηγών στα οχήματά τους.

Ο δρόμος Χορτιάτη – Αγ. Βασιλείου έχει κλείσει και θα παραμείνει κλειστός και για προληπτικούς λόγους και για να μην ασχολείται ο μηχανισμός αποχιονισμού με το συγκεκριμένο δρόμο, δίνοντας προτεραιότητα αλλού.



Νωρίτερα ντεραπάρισε ΙΧ στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών πριν από την Καρδία, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να δημιουργούνται ουρές.

Στη λεωφόρο Αεροδρομίου και Γεωργικής Σχολής επίσης τα αυτοκίνητα πηγαίνουν σημειωτόν, καθώς επίσης το χιόνι έχει καλύψει την άσφαλτο.

Στην επαρχία Λαγκαδά, ενώ μέχρι τις 12 το μεσημέρι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, η χιονόπτωση άρχισε να εντείνεται και πλέον όλοι ανησυχούν για την εξέλιξη του φαινομένου, καθώς σταδιακά ασπρίζουν οι δρόμοι και γίνονται δύσβατοι.