Skip to main content

«Ηχηρό χαστούκι στην κυβέρνηση»

Κάλεσμα για συστράτευση στην Αριστερά απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας τις αυτοδιοικητικές εκλογές σημαντική ευκαιρία να εκφραστεί ηχηρή αποδοκιμασία στην κυβερνητική πολιτική.
Κάλεσμα για συστράτευση στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου σημαντική ευκαιρία να εκφραστεί ηχηρή αποδοκιμασία στην κυβερνητική πολιτική, στο μνημόνιο και στα δύο κόμματα εξουσίας.

«Καμία ανοχή απέναντι στην κυβέρνηση του μνημονίου. Διαφορετικά η κατηφόρα δεν έχει σταματημό. Δεν υπάρχει όριο σε αυτή την καταστροφή», είναι το μήνυμα που έδωσε κατά την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας, καλώντας την κοινωνία να δώσει «ηχηρό χαστούκι στην «κυβέρνηση του Μνημονίου. Παράλληλα, χαρακτήρισε τις προσεχείς εκλογές ως μεγάλη ευκαιρία για να εκφραστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια και να μην περάσει αλώβητη η κυβέρνηση γιατί- όπως υπογράμμισε- «θα προχωρήσει σε πιο σκληρά μέτρα». Επιπλέον, απηύθυνε κάλεσμα σε ευρύτερες δυνάμεις της Αριστεράς, καθώς και του ΠΑΣΟΚ, που είναι κατά του Μνημονίου. « Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει ένα ισχυρό μήνυμα από αυτές τις εκλογές», επεσήμανε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις συμμαχίες και συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «αυτές οι εκλογές δεν έχουν καμιά σχέση με τις προηγούμενες και ένα συμμαχικό σχήμα δεν είναι εύκολο. Το ζητούμενο είναι να συναντηθούμε με ευρύτερες δυνάμεις και να δώσουμε στίγμα ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής», ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «σε πολλές περιπτώσεις θα το καταφέρουμε». Όσον αφορά το στόχο που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές τόνισε: Στόχος μας είναι να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και να υποστούν μεγάλη ήττα τα κόμματα εξουσίας.

Αναφερόμενος στον «αντιμνημονιακό» χαρακτήρα που δίνει στην εκλογική διαδικασία η ΝΔ, υπογράμμισε ότι «η ΝΔ δεν είναι συνειδητά άλλα ευκαιριακά αντί του μνημονίου», συπληρώνοντας ότι «ο κ. Σαμαράς δεν θέλει να φύγει η χώρα από το Μνημόνιο. Δεν μιλάει για διαφορετική πολιτική, αλλά προσπαθεί να κερδίσει από τη φθορά της κυβέρνησης».

Σχολιάζοντας την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Γ. Δημαρά στην περιφέρεια της Αττικής, δήλωσε ότι «ο καθένας έχει το δικαίωμα να θέτει τον εαυτό του στην κρίση των πολιτών. Το κρίσιμο είναι ποιες είναι οι πολιτικές του θέσεις και τι προίκα κουβαλάει», ενώ διερωτήθηκε: «Πώς είναι δυνατόν κάποιος να λέει ότι είναι κατά του μνημονίου και ταυτόχρονα να τάσσεται υπέρ του Καλλικράτη και να ψηφίζει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο». Ακόμη, δεν έλειψε να ασκήσει κριτική για τις υποψηφιότητες στο δήμο Θεσσαλονίκης, τονίζοντας πως πολλές ανεξάρτητες υποψηφιότητες εξαφανίστηκαν μόλις δεν κατάφεραν να πάρουν τη στήριξη από το ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει το μέτρο της περαίωσης, ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως «πρόκειται για έναν ακραίο εξευτελισμό της κυβέρνησης, το μόνο άγχος της οποίας είναι να μαζέψει χρήματα», χαρακτηρίζοντας παράλληλα «κωμικοτραγικές» και «τραγικές» της πρακτικές της κυβέρνησης στο θέμα επιβολής και απόσυρσης του πλαφόν στα καύσιμα.

Επιπλέον, εξέφρασε τον προβληματισμό του ότι η κοινωνική αντίδραση στην κυβερνητική πολιτική θα μπορούσε να εκφραστεί μέσω της αποχής. «Μας προβληματίζει η αποχή. Είναι ότι πιο βολικό θα μπορούσε να συμβεί στην κυβέρνηση Παπανδρέου», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθησή του ότι  «οι πολίτες θα αντιληφθούν ότι η αποχή δεν θα είναι λύση». Μνημονίου».

Δύσκολη χαρακτηρίζει ο κ. Τσίπρας τη δυνατότητα να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ. «Εάν κάποιοι δεν έπαιζαν με το συναίσθημα του κόσμου, το ζήτημα θα μπορούσε να λυθεί εδώ και δεκαετίες». Ταυτόχρονονα, «βλέπει» σοβαρούς εθνικούς κινδύνους από την ανάμειξη της χώρας μας στο «βρώμικο», όπως τον χαρακτήρισε πόλεμο στη Μέση Ανατολή. «Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να βρεθούμε αναμιγμένοι σε εξωφρενικά σχέδια, καθώς η χώρα μας δεν έχει ξεκάθαρη εθνική στρατηγική».