Skip to main content

Ηχηρό μήνυμα ΗΠΑ στα Σκόπια

Την ανάγκη να ληφθούν σκληρές πολιτικές αποφάσεις από την πΓΔΜ, σχετικά με το ζήτημά της ονομασίας, επεσήμανε ο Aμερικανός πρέσβης, Ντ.Σπέκχαρντ, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους.
Την ανάγκη να ληφθούν σκληρές πολιτικές αποφάσεις από την πΓΔΜ, σχετικά με το ζήτημά της ονομασίας, επεσήμανε ο Aμερικανός πρέσβης, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους.

Ο κ. Σπέκχαρντ υπογράμμισε πως τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα και από τις δύο πλευρές, χαρακτηρίζοντας εφικτή την επίτευξη οριστικής συμφωνίας. Υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις για οριστική λύση του ζητήματος και όχι προς τη μία ή την άλλη πλευρά, ενώ πρόσθεσε ότι η αδιαπραγμάτευτη θέση της Ελλάδας για αποδοχή της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με προϋπόθεση την κοινά αποδεκτή λύση, σε συνδυασμό με την επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Νοέμβριο, δημιουργούν μία συγκυρία στην οποία η πΓΔΜ πρέπει να πάρει σκληρές πολιτικές αποφάσεις.

Ενδιαφέρον αμερικανικών επενδύσεων

Ενδιαφέρον εκφράζουν πολλές επιχειρήσεις των ΗΠΑ για επενδύσεις στη χώρα μας, παρά τη μεγάλη γραφειοκρατία που υπάρχει, ανέφερε ο κ. Σπέκχαρντ, τονίζοντας πως η χώρα μας αποτελεί ελκυστικό προορισμό λόγω της γεωγραφικής της θέσης, του κλίματος, του ότι είναι μέλος της ΕΕ, καθώς και λόγω της υψηλής κατάρτισης του ελληνικού εργατικού δυναμικού.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκφράζεται κυρίως από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο των νέων τεχνολογιών, του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ σημαντικό εμπόδιο για την προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί η γραφειοκρατία που υπάρχει στη χώρα μας, η οποία, όπως υπογραμμίζει ο αμερικανός πρέσβης, πρέπει να λυθεί άμεσα προκειμένου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για μία δυναμική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Εάν λυθούν τα προβλήματα γραφειοκρατίας, σύμφωνα με τον κ. Σπέκχαρντ, τότε θα αυξηθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα και η υψηλή φορολογία δεν θα αποτελέσει πρόβλημα, ενώ η Ελλάδα θα καταφέρει να μπει δυναμικά στη διεθνή αγορά και θα ανταγωνίζεται ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες.

Οι Έλληνες αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα των δημοσιονομικών μέτρων

Οι Έλληνες προσαρμόζονται στις νέες κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα των επίπονων δημοσιονομικών αλλαγών, ανέφερε ο κ. Σπέκχαρντ, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας τον «παίχτη πρώτης γραμμής» και αξιοσέβαστο από όλους τους διεθνείς παράγοντες. Η φωνή της Ελλάδας ακούγεται δυνατά στους διεθνείς οργανισμούς, τόνισε χαρακτηριστικά.

Αρνητικός ο αντίκτυπος των μπλόκων στα λιμάνια

Αρνητική εικόνα για τη χώρα μας δημιουργείται από τις καταλήψεις στα λιμάνια, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στις θαλάσσιες μεταφορές, επεσήμανε ο κ. Σπέκχαρντ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εισροής στην Ελλάδα τουριστικού εισοδήματος και αναφέροντας πως μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων αμερικανών τουριστών αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα από τον ναυτικό αποκλεισμό.

Επιπλέον, ο κ. Σπέκχαρντ τόνισε ότι αντιλαμβάνεται τον φόβο των εργαζομένων για το μέλλον τους, την ανεργία και την αβεβαιότητα που επικρατεί, ωστόσο παρατηρεί πως η αγορά εξακολουθεί να κινείται. Το σημαντικότερο, σύμφωνα με τον αμερικανό πρέσβη, είναι η κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας για τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες και από εκεί θα κριθεί η αποτελεσματικότητα του έργου της.

Τέλος, αναφερόμενος στη διαφθορά του ελληνικού πολιτικού συστήματος, ανέφερε πως στις ΗΠ μπαίνουν φυλακή όσοι δίνουν μίζες και όχι όσοι παίρνουν.

Ο Ομπάμα άλλαξε την εικόνα των ΗΠΑ

Θετικό χαρακτηρίζει ο κ. Σπέκχαρντ τον αντίκτυπο της εκλογής Ομπάμα στην ηγεσία των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίον πολίτες άλλων χωρών αντιμετωπίζουν τις ΗΠΑ, βλέποντας πλέον τα θετικά τους στοιχεία.

Παράλληλα, επεσήμανε πως δεν ισχύουν θεωρίες συνωμοσίας που θέλουν τις ΗΠΑ να αποσκοπούν στον έλεγχο ολόκληρου του πλανήτη, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι στόχος τους να γίνουν «Master of The Universe».