Skip to main content

Ιβάνοφ: Συμφωνία με Ελλάδα για όνομα μόνο στο πλαίσιο διεθνούς δικαίου

Για καμία άλλη χώρα-μέλος δεν αμφισβητήθηκε το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ σε ομιλία του στα Σκόπια.

Τη δυνατότητα συμφωνίας με την Ελλάδα στο ζήτημα του ονόματος μόνον στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των διεθνών υποχρεώσεων καθώς και τη διαμόρφωση κατάλληλου κλίματος για επίλυση του ζητήματος, υπογράμμισε σε ομιλία του στα Σκόπια με αφορμή την επέτειο της «εξέγερσης του Ίλιντεν», ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Αναφερόμενος στη «συμφωνία φιλίας και καλής γειτονίας», που υπογράφτηκε χθες μεταξύ της χώρας του και της Βουλγαρίας είπε μεταξύ άλλων οτι «είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών που είναι αδύνατον να τους ικανοποιήσουν όλος» ενώ κάλεσε τις δύο κυβερνήσεις «να συνεισφέρουν στη σχέση αυτή της καλής γειτονίας».

Ο κ. Ιβανόφ ανέφερε ότι «καμία χώρα-μέλος δεν βρέθηκε αντιμέτωπη με ζητήματα όπως αυτά που αγγίζουν εμάς, για καμία άλλη χώρα-μέλος δεν αμφισβητήθηκε το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό».

Αναφερόμενος στην ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ είπε: «Η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αναπόφευκτα απαιτεί θυσίες. Ωστόσο, για κάθε θυσία χρειάζεται ευρεία εθνική και κρατική συναίνεση. Πρέπει να προσέχουμε να μην θυσιάσουμε αυτό για το οποίο θυσιάστηκαν οι πρόγονοί μας: την ταυτότητά μας».