Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ήθελαν να πάνε στη φυλακή και έβαλαν φωτιά στο κρατητήριο

Οι επτά κρατούμενοι κρίθηκαν ένοιχοι για απόπειρα εμπρησμού από κοινού με κίνδυνο για άνθρωπο - Τους επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης εννέα ετών.

Με ποινές κάθειρξης 9 ετών καταδικάστηκαν 7 κρατούμενοι που έβαλαν φωτιά σε κελί του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησης!

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τους έκρινε ενόχους για απόπειρα εμπρησμού από κοινού με κίνδυνο για άνθρωπο, για στάση κρατουμένου, διακεκριμένη φθορά από κοινού με φωτιά.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν οι τρεις ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις δεν παρέστησαν στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι παραπάνω αλλοδαποί και ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ έβαλαν φωτιά στο κελί 9 της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης όπου κρατούνταν ως κατάδικοι. Κάηκαν τρία στρώματα και 7 κουβέρτες ενώ απομακρύνθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα δύο αστυνομικοί μεταξύ αυτών και μια έγκυος.

«Όλοι οι κρατούμενοι φώναζαν και χτυπούσαν τα κάγκελα» κατέθεσε ο μάρτυρας αστυνομικός επισημαίνοντας ότι : Το συγκεκριμένο κελί που σημειώθηκε το περιστατικό είναι εμβαδού 25 τ.μ και διαθέτει 10 τσιμεντένια κρεβάτια. Υπάρχουν κρατητήρια για συνολικά 60 άτομα που χρησιμοποιούν 4 κοινά μπάνια και τουαλέτες.Δεν υπάρχει αυλή.

Οι κρατούμενοι ισχυρίστηκαν ότι έβαλαν φωτιά στα στρώματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μακροχρόνια  παραμονή  τους στα κελιά της αστυνομίας- όπου προβλέπεται η κράτηση μόνο υποδίκων και για χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός  μήνα, όπως παραδέχτηκε ο μάρτυρας αστυνομικός ενώπιον του δικαστηρίου. Διαχρονικά όμως κρατούνται και κατάδικοι ελλείψει χώρου στις φυλακές.

«Εννιά μήνες κάθισα εκεί. Δεν μας άφηναν να πηγαίνουμε στη τουαλέτα, το φαγητό δεν ήταν καλό. Ήθελα να πάω στη φυλακή και δεν με έστελναν» ανέφερε στην απολογία του ένας κατηγορούμενος. Ο άλλος σημείωσε: «Είπα ότι θέλω να κάνω μπάνιο και δεν με άφηναν. Όλοι οι κρατούμενοι φώναζαν:"Ανοίξτε τις πόρτες. Θέλουμε να πάμε φυλακή". Μετά μπήκαμε μέσα μόνοι μας, χωρίς φασαρίες».