Skip to main content

Ιταλία: Ύστατη προσπάθεια για τη συγκρότηση κυβέρνησης

Ο Κόντε είναι πιθανό να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο, προκειμένου να παρουσιάσει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την λίστα των κυβερνητικών στελεχών.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ύστατες προσπάθειες του εντολοδόχου πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, να καταρτίσει την πλήρη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Ο Κόντε είναι πολύ πιθανό να μεταβεί σήμερα το απόγευμα στο προεδρικό μέγαρο, προκειμένου να παρουσιάσει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την τελική λίστα των κυβερνητικών στελεχών.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συγκεκριμένη λίστα συμπεριλαμβάνεται και το όνομα του ευρωσκεπτικιστή οικονομολόγου Πάολο Σαβόνα, ο οποίος προορίζεται για το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι η πρόθεση του Κόντε να τοποθετήσει στο συγκεκριμένο υπουργείο τον Σαβόνα έχει σημάνει συναγερμό στις Βρυξέλλες, οι οποίες δεν βλέπουν με «θετικό μάτι» αυτή την εξέλιξη.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε, το χθεσινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, στο οποίο ασκείται έντονη κριτική στην υπό διαμόρφωση ιταλική κυβέρνηση.

Στο «τραπέζι» πάντως, βρίσκεται και το ενδεχόμενο νέων βουλευτικών εκλογών, εφόσον η προτεινόμενη κυβέρνηση δεν καταφέρει να λάβει την έγκριση του ιταλικού Κοινοβουλίου.

Άλλωστε, ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, έχει ξεκαθαρίσει ότι «η λύση είτε θα βρεθεί απόψε, είτε δεν πρόκειται να βρεθεί».