Skip to main content

Ιταλία: Εντολή για κυβέρνηση τεχνοκρατών στον Κοτταρέλι

Σε πολιτικό αδιέξοδο βρίσκεται η Ιταλία. Τον οικονομολόγο Κοτταρέλλι καλεί ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας για σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης

Σε πολιτικό αδιέξοδο βρίσκεται η Ιταλία ενώ ξεκινούν τα ραντεβού του προέδρου Σέρτζιο Ματταρέλλα για κυβέρνηση τεχνοκρατών.  

Χθες ο καθηγητής Τζουσέπε Κόντε παρέδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, επιβεβαίωσε ο γραμματέας του προεδρικού μεγάρου Κυρηνάλιου. Οι προσπάθειές του, δηλαδή, απέβησαν άκαρπες και είναι πιθανός ο σχηματισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Όπως διέρρευσε από το προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματταρέλλα πρόκειται να συναντήσει σήμερα το πρωί τον οικονομολόγο Κάρλο Κοτταρέλλι για να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Ο Κοτταρέλλι, με θητεία και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είχε ετοιμάσει λίστα για περικοπές άχρηστων δημοσίων δαπανών, ως σύμβουλος των κυβερνήσεων των Ενρίκο Λέττα και Ματτέο Ρέντσι.

Είναι πιθανόν, βέβαια, η κυβέρνηση αυτή να μην λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, να διαχειριστεί μόνον τις τρέχουσες υποχρεώσεις και να αποφασιστεί, τελικά, προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο.