Skip to main content

Ιταλία: Διερευνητική εντολή στην πρόεδρο της Γερουσίας

Μετά από δύο άκαρπους γύρους επαφών με τα κόμματα,ο Σέρτζιο Ματαρέλα καλεί την πρόεδρο της Γερουσίας να βρει λύση στην αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα προσπαθεί να ακολουθήσει καινούργιο δρόμο. Αποφάσισε να αναθέσει διερευνητική εντολή στην πρόεδρο της Γερουσίας, Ελιζαμπέτα Καζελάτι.

Μετά από δυο άκαρπους γύρους επαφών με τα κόμματα ο Ματαρέλα ζήτησε τώρα από την πρόεδρο της Γερουσίας να αρχίσει νέες συναντήσεις με τις πολιτικές δυνάμεις για να διαπιστώσει αν υπάρχει πραγματική βούληση για την δημιουργία νέας κυβέρνησης. Η Καζελάτι είναι νομικός και προέρχεται από το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι. Όλοι θεωρούν όμως ότι τις επόμενες ημέρες θα κρατήσει αμερόληπτη στάση χωρίς να ευνοήσει την κεντροδεξιά συμμαχία.

Στο μεταξύ τα Πέντε Αστέρια συνεχίζουν να προτείνουν κυβερνητική συνεργασία στην Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι ή στο Δημοκρατικό Κόμμα. Αλλά αποκλείουν κάθε δυνατότητα διαλόγου με την Φόρτσα Ιτάλια.

Επιστροφή στις κάλπες προσεχώς;

H Λέγκα από την μεριά της δηλώνει πρόθυμη να βρει μια συμφωνία με όλους, εκτός από την κεντροαριστερά. Ο Σαλβίνι χθες βράδυ, τόνισε ότι «δεν θέλει να γίνει σώνει και καλά πρωθυπουργός» και ότι «είναι έτοιμος να συναινέσει σε μια κυβέρνηση με επικεφαλής που να μην ανήκει στην ηγεσία των μεγάλων κομμάτων». Μια ευθεία βολή κατά του κινήματος Πέντε Αστέρων, ο υποψήφιος πρωθυπουργός του οποίου Λουίτζι Ντι Μάιο προς το παρόν δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει βήμα πίσω.

Και η κεντροαριστερά των «Δημοκρατικών» απαντά ότι την ενδιαφέρει η καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας αλλά προς το παρόν μένει στην αντιπολίτευση. Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια από τις ενδοκομματικές ισορροπίες που θα δημιουργηθούν τις ερχόμενες εβδομάδες και από το αν τελικά ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σταματήσει να επηρεάζει τις εξελίξεις του κόμματός του έστω και παρασκηνιακά.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για πολιτικό αδιέξοδο που έχει αρχίσει να κουράζει τους Ιταλούς. Και αν όλες οι προσπάθειες αποτύχουν, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί επιστροφή στις κάλπες το φθινόπωρο ή και στην αρχή του καλοκαιριού.

Οι όλες εξελίξεις τέλος αναμένεται να επηρεασθούν, σε έναν κάποιο βαθμό, και από τις τοπικές εκλογές στην μικρή περιφέρεια Μολίζε της κεντρικής Ιταλίας την ερχόμενη Κυριακή. Θεωρούνται φαβορί τα Πέντε Αστέρια και η κεντροδεξιά. Ο νικητής αναμένεται να διεκδικήσει με νέα έμφαση το δικαίωμα να συγκροτήσει κυβέρνηση.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle