Skip to main content

Ιταλία: Διαμαρτυρία με επεισόδια σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων

Μέρος των ατόμων που διαμένουν στο κέντρο πυρπόλησαν έπιπλα και διάφορα αντικείμενα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο μιας 25χρονης Ιβοριανής

Επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας στο κέντρο φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην περιοχή Κόνα της Ιταλίας.

Μέρος των ατόμων που διαμένουν στο κέντρο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο μιας 25χρονης από την Ακτή Ελεφαντοστού, πυρπόλησε έπιπλα και διάφορα αντικείμενα, μη επιτρέποντας στους υπαλλήλους και λειτουργούς του κέντρου παραμονής να εξέλθουν του κτιρίου. Οι υπάλληλοι παρέμειναν μέσα στα διοικητικά γραφεία έως ότου η διαμαρτυρία έληξε και επικράτησε και πάλι ηρεμία. Μπόρεσαν τελικά να απομακρυνθούν με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα μετά τις 2 το πρωί.

Η κοπέλα λεγόταν Σαντρίν Μπακαγιόκο και είχε υποβάλει αίτηση για χορήγηση πολιτικού ασύλου. Βάσει της νεκροψίας, ο θάνατος προήλθε από πνευμονική εμβολή, αλλά πολλοί μετανάστες κατήγγειλαν ότι η παροχή πρώτων βοηθειών δεν ήταν τόσο άμεση όσο θα απαιτούσαν οι συνθήκες. Οι υπεύθυνοι του τοπικού νοσοκομείου απάντησαν ότι έστειλαν γιατρούς και ασθενοφόρο μόλις έλαβαν την σχετική ειδοποίηση.

Στο κέντρο διαμονής μεταναστών και αιτούντων άσυλο του Κόνα (πρόκειται για μια πρώην στρατιωτική βάση) διαμένουν περίπου 1.000 άτομα. Από την αρχή του 2016 μέχρι σήμερα σημειώθηκαν συνολικά τρεις διαμαρτυρίες εξαιτίας του αργού ρυθμού εξέτασης των αιτήσεων για παροχή ασύλου και των μη ικανοποιητικών συνθηκών υγιεινής μέσα στις οποίες οι «απελπισμένοι της θάλασσας» (οι οποίοι φτάνουν στην Ιταλία κυρίως από την Αφρική) είναι αναγκασμένοι να ζουν.

Πολλοί Ιταλοί σχολιαστές επιμένουν ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πρέπει να φιλοξενηθούν σε πιο μικρά κέντρα, σε όλους τους δήμους της χώρας, καθώς και να προωθείται -όταν είναι δυνατόν- η απασχόληση και η κοινωνική τους ένταξη.