Skip to main content

Via Egnatia: Ιταλοί στα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας Οδού

Στόχος τους να αναδείξουν την Εγνατία Οδό ως πεζοδρομική διαδρομή πολιτισμού - Θα διανύσουν την απόσταση από Δυρράχιο έως Κωνσταντινούπολη.

Στην αναβίωση της αρχαίας Εγνατίας Οδού ως πεζοδρομική διαδρομή πολιτισμού στοχεύει το πρότζεκτ «Via Egnatia» το οποίο υλοποιεί μια ομάδα νέων Ιταλών επιστημόνων.  

Η ομάδα, που απαρτίζεται από περίπου 50 νέους διαφορετικών ειδικοτήτων, θα διασχίσει με τα πόδια την Εγνατία Οδό, μια διαδρομή δηλαδή από το Δυρράχιο μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Οι Ιταλοί, στην πλειονότητα τους φοιτητές, περπατούν κάθε χρόνο περίπου 300 χιλιόμετρα διανύοντας κάθε Αύγουστο του χρόνου ένα διαφορετικό τμήμα της ιστορικής αυτής διαδρομής.

Φέτος, η ομάδα της Via Egnatia διένυσε τη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Καβάλα.

Όπως είπε ο καθηγητής Οικολογίας του Πανεπιστημίου IUAV Βενετίας, Leonardo Marotta στη συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε σήμερα στο δημαρχείο, η ομάδα της Via Egnatia επιδιώκει να συνεργαστεί με τις τοπικές αυτοδιοικήσεις ώστε να αναδειχθεί παράλληλα η ιστορική σημασία της Εγνατίας Οδού και να αξιοποιηθεί ως μέσο τουριστικής ανάπτυξης

Μιλώντας για την εμπειρία του, ο Leonardo Marotta ανέφερε πως η διαδρομή Θεσσαλονίκη-Καβάλα έχει τα περισσότερα απομεινάρια της Εγνατίας Οδού που έχει συναντήσει μέχρι σήμερα.

Σχολιάζοντας τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν ώστε η Εγνατiα Οδός να γίνει ελκυστικός εναλλακτικός τουριστικό προορισμός, ο κ. Marotta πρότεινε να μπουν ειδικά σημάδια (σημάνσεις) στα σημεία από όπου περνούσε η Οδός αλλά και να παρθούν μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των περιπατητών.

Όταν ολοκληρώσουν τη διαδρομή, οι νέοι της ομάδας θα δώσουν στον δήμο, τους τοπικούς φορείς και το Αρχαιολογικό Μουσείο τη βέλτιστη διαδρομή μέσω GPS για τους περιπατητές, η οποία θα περιέχει όσο το δυνατόν το πέρασμα από τα περισσότερα σημεία της αρχαίας Οδού και τα σημαντικά μνημεία.  

Μάλιστα, υπάρχουν σκέψεις η ομάδα να προσεγγίσει ταξιδιωτικούς πράκτορες στην Ιταλία ώστε να παρουσιάσει την ιδέα της αναβίωσης της Via Egnatia.

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας, χαιρέτισε την πρωτοβουλία των επιστημόνων λέγοντας ότι μέσω του βιωματικού τουρισμού επιτυγχάνεται καλύτερα η κατανόηση και γνώση της ιστορίας.

Από την πλευρά της η Πολυξένη Αδάμ Βελένη, ανέφερε κάποια στοιχεία για την Εγνατία Οδό υπογραμμίζοντας πως παρότι αρχικά κατασκευάστηκε αποκλειστικά για τη μετακίνηση στρατού, γρήγορα έχασε αυτόν τον χαρακτήρα της και διευκόλυνε τη μετακίνηση προϊόντων, ανθρώπων και ιδεών. «Η Εγνατία Οδός ένωσε τη Δύση με την Ανατολή, την Ευρώπη με την Ασία, έφερε κοντά δύο ηπείρους» δήλωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα πρόσθεσε ότι η μόνη γραπτή αναφορά του κατασκευαστή της Εγνατίας, του Γναίου Εγνάτιου, υπάρχει στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.

Η ομάδα της Via Egnatia θα διανύσει του χρόνου το τμήμα Καβάλα -  Αλεξανδρούπολη και το 2019 το τελευταίο κομμάτι, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κωνσταντινούπολη.