Skip to main content

Αθώοι οι 25 για την εισβολή στην Μητρόπολη - Ένοχοι για απείθεια οι 19

Δεκαεννιά από τους συλληφθέντες καταδικάστηκαν για απείθεια, αλλά, μαζί με τους υπολοίπους, αφέθηκαν ελεύθεροι - Ξεχωριστή δίκη για μία ανήλικη

Την αθώωση όλων των αντιεξουσιαστών που συνελήφθησαν με την κατηγορία της «υβριστικής συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια θρησκευτικής λατρείας», για την εισβολή στον Ιερό Ναό Γρηγορίου Παλαμά Θεσσαλονίκης κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η κυριακάτικη θεία λειτουργία, αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, το δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή 19 κατηγορούμενους για «απείθεια», καθώς αρνήθηκαν να δώσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα. Άπαντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι κατηγορούμενοι ήταν συνολικά 25 τον αριθμό, καθώς για μία εξ αυτών, ούσα ανήλικη, σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία και θα δικαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων.

Κατά την απολογία του, ο πρώτος κατηγορούμενος, ο οποίος συμμετείχε στην κατάληψη του πρώην ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος», διάβασε κείμενο που συνυπέγραφαν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, στο οποίο αναγραφόταν ότι όλοι οι εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, που «αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, εγκλωβίστηκαν στη χώρα».

Όπως ανέφερε το κείμενο, «προσπαθούσαμε να φτιάξουμε κάποιες δομές φιλοξενείας μέσα στην πόλη και όχι σε απομακρυσμένα σημεία, όπου βρίσκονται τώρα τα κέντρα» και συμπλήρωνε: «Η Μητρόπολη έδωσε την έγκριση για εκκένωση των κτηρίων. Ήταν μία οργανωμένη επίθεση του κράτους, της Εκκλησίας και του δήμου εναντίον μας». Αφορμή, πρόσθεσε, για την εισβολή στη Μητρόπολη, ήταν η άμεση κατεδάφιση του ορφανοτροφείου.

Σύμφωνα με όσα διάβασε ο κατηγορούμενος, την έγκριση για την εισβολή έδωσε με απόφασή της η ΓΣ της κατάληψης του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. «Πετάξαμε μόνο φέιγ βολάν», είπε ο κατηγορούμενος και, σε ό,τι αφορά την κατηγορία της «απείθειας», υπογράμμισε την αντίθεση των συλληφθέντων «στο φακέλωμα», γιατί «μεθοδεύεται η δημιουργία μίας τράπεζας δεδομένων» ατόμων του χώρου.

Αθώος ο «περαστικός»

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι συντάχθηκαν με το κείμενο, εκτός από έναν, ο οποίος είπε ότι δεν είναι μέλος του αντιεξουσιαστικού κινήματος και ότι συνελήφθη περαστικός. Σύμφωνα με τον ίδιο, τελείωσε την εργασία του σε μπαρ του κέντρου, στις 8 το πρωί της Κυριακής. «Με σταμάτησαν και με έβαλαν στον τοίχο με τους υπολοίπους, ενώ κατευθυνόμουν στο σπίτι μου», πρόσθεσε.

Η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή όλων, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εκφράζοντας την άποψη ότι οι κατηγορούμενοι εισήλθαν στην εκκλησία για να διακόψουν την τελετή. Ζήτησε την ενοχή τους, πλην του ενός που υποστήριξε ότι ήταν περαστικός, για τον οποίο πρότεινε την αθώωσή του λόγω αμφιβολιών.