Skip to main content

Ιστορίες, σενάρια, φήμες για τη ρευστότητα κι όχι μόνο

To χθεσινό crash test με τη μετοχή της Εθνικής και την ολιγόλεπτη απόσυρση της μετοχής της από το ταμπλό του χρηματιστηρίου, αποτέλεσε το talk of the town μέχρι αργά το βράδυ. Οι φήμες για τους λόγους
To χθεσινό crash test με τη μετοχή της Εθνικής και την ολιγόλεπτη απόσυρση της μετοχής της από το ταμπλό του χρηματιστηρίου, αποτέλεσε το talk of the town μέχρι αργά το βράδυ. Οι φήμες για τους λόγους που προκάλεσαν αυτή την «επίθεση», η οποία μπορεί να ήταν συγκαλυμμένη, αλλά παρέμεινε επίθεση, έδιναν κι έπαιρναν. Όμως το γεγονός ότι ανάλογα χτυπήματα δέχθηκαν κι άλλα blue chips, χωρίς, όμως, να φτάσουν στο σημείο της μερικής απόσυρσης, όπως ήταν φυσικό ενίσχυσαν τον προβληματισμό.
Την ίδια ώρα, τα σενάρια για την ομαλή ρευστότητα της αγοράς εξακολουθούν να εξυφαίνονται. Επισήμως, από το χρηματοπιστωτικό σύστημα διαψεύδεται κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά συνιστούν σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Πού ακριβώς, όμως, τελειώνει η αλήθεια και που αρχίζει το ψέμα, κανείς δεν μπορεί εκ των προτέρων να εκτιμήσει με ακρίβεια.

Όλοι πάντως ελπίζουν ότι το διήμερο που ακολουθεί θα λειτουργήσει αποσυμπιεστικά για την αγορά. Κι αυτό γιατί ευελπιστούν ότι η ΕΕ, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα ανακοινώσει τον τρόπο ή τους τρόπους με τους οποίους θα ενισχυθεί χρηματικά η χώρα μας, για την εφαρμογή του σκληρού Προγράμματος Σταθερότητας. Η Voria.gr, σε χθεσινό της ρεπορτάζ, ανέλυσε όλα τα εναλλακτικά σενάρια κι απομένει να φανεί στην πράξη ποιο απ΄ όλα στο τέλος θα επιλεγεί από τις Βρυξέλλες. Έως τότε, η κατάσταση συναγερμού θα είναι σε ...λειτουργία.