Skip to main content

ΙΣΘ σε Μπερσίμη: Σε λάθος κατεύθυνση η οργάνωση της ΠΦΥ

Ο ΕΟΠΥΥ προγραμματίζει την αντικατάσταση των συμβάσεων που ισχύουν σήμερα μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία με τους οικογενειακούς ιατρούς.

Αναθεώρηση των σχεδιασμών του υπουργείου και έναρξη διαλόγου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας(ΠΦΥ) ζήτησε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, κατά τη συνάντησή τους.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των μελών του ΔΣ, «χωρίς να προκύπτουν από τις απαντήσεις του νέα δεδομένα για τις συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών».

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ Θανάσης Εξαδάκτυλος επεσήμανε ότι η οργάνωση της ΠΦΥ από την κυβέρνηση είναι σε λάθος κατεύθυνση και εξέφρασε την έκπληξη του ΔΣ για την επιμονή του υπουργείου μετά και το πρόσφατο ναυάγιο των ΤΟΜΥ.

Ζήτησε αναθεώρηση των σχεδιασμών του υπουργείου και έναρξη διαλόγου για την ΠΦΥ  στη βάση της ελεύθερης επιλογής γιατρού, με αξιοποίηση της πληθώρας των ειδικών γιατρών που διαθέτει η χώρα και αμοιβές αξιοπρεπείς και δίκαιες ώστε να μην υποβαθμιστεί η παρεχόμενη ιατρική υπηρεσία προς τους ασθενείς.

Από τη συζήτηση προκύπτει ότι η πρόσβαση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι διασφαλισμένο δικαίωμα όλων των γιατρών και δεν υπάρχει σχεδιασμός για την επιβολή gatekeeping.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΣΘ, ο ΕΟΠΥΥ προγραμματίζει την αντικατάσταση των συμβάσεων που ισχύουν σήμερα μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία με τους οικογενειακούς ιατρούς.

Οι δε συμβάσεις των ιατρών των υπολοίπων ειδικοτήτων θα συζητηθούν στην συνέχεια. Για τη σύναψη των συμβάσεων επόμενης φάσης με ειδικούς ιατρούς - όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ - θα ακολουθηθεί ανάλογη διαδικασία μοριοδότησης των ενδιαφερομένων.

Αναφορικά με την εξόφληση παλαιών οφειλών προς κλινικούς και εργαστηριακούς, ενημέρωσε ότι προγραμματίζουν την εξόφλησή τους μέχρι το καλοκαίρι.

Οι θέσεις του ΙΣΘ θα συζητηθούν και θα καθοριστούν στην Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11/2 στις 10 π.μ στα γραφεία του ΙΣΘ (Πλ. Αριστοτέλους 4).