Skip to main content

ΙΣΘ: Κομματικής σκοπιμότητας το νσ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κάνει λόγο για ένα διετές πρόγραμμα ΕΣΠΑ περιορισμένης χρηματοδότησης και αριστερής ιδεοληψίας.

Κριτική στο υπουργείο Υγείας για το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα ασκεί ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Κάνει λόγο για ένα διετές πρόγραμμα ΕΣΠΑ περιορισμένης χρηματοδότησης και αριστερής ιδεοληψίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΘ, το νομοσχέδιο οδηγεί στην «περίφραξη» των νοσοκομείων δυσχεραίνοντας την πρόσβαση σε αυτά, αντιγράφοντας ξεπερασμένα μοντέλα.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Εξαδακτύλου:

Κατατέθηκε και συζητείται στη Βουλή ως νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ένα διετές πρόγραμμα ΕΣΠΑ περιορισμένης χρηματοδότησης και αριστερής ιδεοληψίας.
 
Πρακτικά αφορά μόνον 3 εκατομμύρια πολιτών, για τους οποίους προβλέπει κατά προτεραιότητα πρόσβαση στο Ε.Σ.Υ. χωρίς να καθορίζει πως και ποιοί θα επιλεγούν .
 
Προβλέπει προσλήψεις ιατρικού και άλλου προσωπικού με διετείς συμβάσεις και άγνωστα κριτήρια.
 
Οδηγεί στην «περίφραξη» των νοσοκομείων δυσχεραίνοντας την πρόσβαση σε αυτά, αντιγράφοντας ξεπερασμένα μοντέλα που εφαρμόστηκαν μεταπολεμικά στη Δύση λόγω ένδειας ειδικών ιατρών και στη Σοβιετική Ένωση με γιατρούς δύο επιπέδων εκπαίδευσης.

Το Υ.Υ.Κ.Α. δηλώνει ότι φιλοδοξεί να δημιουργήσει Π.Φ.Υ. μετά από 3ετή εσωκομματική επεξεργασία του σχεδίου. Στην πραγματικότητα με το σημερινό νομοσχέδιο σκοπεύει και δύναται να διαχειριστεί μόνο «εξυπηρετήσεις» και «χάρες» με κοινοτικά κονδύλια για δύο χρόνια στον ευαίσθητο χώρο της υγείας.

Η εφαρμογή του νομοσχεδίου θα σημαίνει ταλαιπωρία για την καθημερινότητα των ασθενών, όταν η υγεία τους δεν θα τίθεται σε επισφάλεια.

Οι γιατροί θα στρέψουν την πλάτη στις προχειρότητες και στον εμπαιγμό και γι’ αυτό οι υπουργοί σπεύδουν να αναθέσουν σε μη ιατρικό προσωπικό να εκτελεί ιατρικές πράξεις με το νομοσχέδιο. Είναι βέβαιο ότι το χάσμα της περίθαλψης έτσι θα διευρυνθεί και η απόσταση που μας χωρίζει σε θέματα υγείας από την υπόλοιπη Ευρώπη θα μεγαλώσει.

Η απόφαση του υπουργείου να παρουσιάσει ένα ΕΣΠΑ ως Π.Φ.Υ. βρίσκει αντίθετο τον ιατρικό κόσμο του οποίου οι προτάσεις κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Στη βάση της ελεύθερης επιλογής γιατρού και θεραπευτηρίου και της αξιοποίησης του ιατρικού δυναμικού της χώρας που αποτελείται από πλήθος ειδικών ιατρών.

Μόνη θλιβερή παραφωνία ο ελεγχόμενος από το υπουργείο πρόεδρος του Π.Ι.Σ.

Κρίμα που για μια ακόμα φορά τα κοινοτικά χρήματα δεν θα πιάσουν τόπο την ώρα που τόσες ανάγκες υπάρχουν στο σύστημα.