Skip to main content

ΙΣΘ: Αναχρονιστικό το σχέδιο για την υγεία με την ίδρυση των ΤΟΜΥ

Είναι βέβαιο ότι το σχέδιο για την ΠΦΥ θα επιδεινώσει το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας που λαμβάνουν οι πολίτες της χώρας, τονίζουν τα μέλη του ΙΣΘ.

Αναχρονιστικό, ιδεοληπτικό και ανεπαρκές χαρακτηρίζει το σχέδιο της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, λέγοντας πως «παρουσιάστηκε μέσα από προπετάσματα καπνού για σκάνδαλα και χρόνιες παθογένειες» και «καλύτερα να παρέμενε στα συρτάρια του υπουργείου».

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΙΣΘ, σχετικά με την ίδρυση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) υποστηρίζει πως «το επτασφράγιστο μυστικό που επεξεργάζονται επί διετία γιατροί-σύμβουλοι που ουδέποτε είδαν ασθενή στη ζωή τους, είναι αντίστοιχο με τα "καινούργια ρούχα του βασιλιά"».

«Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για δύο χρόνια μόνο, αναξιοπρεπείς μισθούς και υπό κομματική καθοδήγηση, το καινούργιο σύστημα αποσκοπεί να αποτρέπει την πρόσβαση των πολιτών στα νοσοκομεία», υποστηρίζουν οι γιατροί της Θεσσαλονίκης και προσθέτουν ότι η κυβέρνηση, με αναγκαστικές ρυθμίσεις, περιορισμούς και χωρίς επιλογή, προωθεί την προλεταριοποίηση των ιατρών, την κομματικοποίηση του συστήματος και την μείωση των παροχών προς τους ασθενείς.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, οι αλλαγές που προωθούνται στο χώρο της υγείας αντιγράφουν ένα ανεπίκαιρο πλέον μοντέλο, που εφαρμόστηκε μετά τον Β’ ΠΠ σε χώρες με τελείως διαφορετική κουλτούρα, δυνατότητες και ανάγκες και εκπληρώνουν απλώς τα νεανικά κομμουνιστικά οράματα του διδύμου της ηγεσίας του ΥΥΚΑ.

«Είναι βέβαιο ότι θα επιδεινώσουν το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας που λαμβάνουν οι πολίτες της χώρας», τονίζουν τα μέλη του ΙΣΘ.

Καταλήγοντας, στην ανακοίνωσή τους οι γιατροί απευθυνόμενοι προς τον υπουργό Υγείας, τον προτρέπουν να «βρει τη λύση στα προβλήματα του χώρου της υγείας εκεί που δεν ψάχνει».

«Έχοντας την τιμή να μην συμπεριλαμβανόμαστε στους συνομιλητές σας, καθώς δεν είμαστε ούτε συλλογικότητα ούτε ΜΚΟ ούτε βολικοί, απευθυνόμαστε σε εσάς δημόσια», αναφέρουν οι γιατροί και προτείνουν ως λύσεις την ελεύθερη επιλογή γιατρού και θεραπευτηρίου για τους πολίτες, σε σύγχρονες σχέσεις εργασίας για τους ιατρούς, με λιγότερο κράτος και λιγότερο κόμμα στο σύστημα, για περισσότερη υγεία στους ασθενείς.