Skip to main content

Ισπανία: Σχέδιο λιτότητας για την εξοικονόμηση 50 δισ. ευρώ

Σχέδιο λιτότητας, με στόχο να περιοριστεί το έλλειμμα στο 3% μέχρι το 2013, ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση, εγκρίνοντας παράλληλα την αύξηση κατά δύο χρόνια της νόμιμης ηλικίας σύνταξης.
Σχέδιο λιτότητας, με στόχο να εξοικονομηθούν 50 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2013 και να επιστρέψει η Ισπανία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συμφώνου σταθερότητας που περιορίζει στο 3% το δημοσιονομικό έλλειμμα των κρατών μελών, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση Θαπατέρο.

Παράλληλα, η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε και πρόταση για τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης που προβλέπει να αυξηθεί κατά δύο χρόνια η νόμιμη ηλικία σύνταξης, από τα 65 στα 67 χρόνια, όπως ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μαρία Τερέσα Φερνάντες ντε λα Βέγκα.

Η πρόταση θα συζητηθεί από τα πολιτικά κόμματα και έχει στόχο να καθιερωθεί «η νέα συντάξιμη ηλικία στα 67 χρόνια», δήλωσε η ντε λα Βέγκα στο τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Εξάλλου, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας αυξήθηκε το 2009 στο 11,4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με μια εκτίμηση που ανακοινώθηκε σήμερα από την υπουργό Οικονομίας Έλενα Σαλγκάντο. Ως τώρα η επίσημη κυβερνητική πρόβλεψη ήταν ότι το έλλειμμα θα έφτανε το 9,5% του ΑΕΠ.