Skip to main content

Ισπανία: Νεκρός ο βασικός ύποπτος για την επίθεση στη Βαρκελώνη

Ο 23χρονος Μαροκινός Γιουνές Αμπουγιακούμπ δέχθηκε τα πυρά της αστυνομίας στο Σαντ Σαντουρνί ντ' Ανόια - Νεκρός και ο ιμάμης της Βαρκελώνης

Η ισπανική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο φερόμενος ως βασικός δράστης της επίθεσης που διαπράχθηκε στη Βαρκελώνη την περασμένη εβδομάδα σκοτώθηκε από πυρά των ανδρών της.

«Ένας ύποπτος στο Σουμπιράτς είχε ζωστεί με κάτι που μοιάζει με ζώνη με εκρηκτικά. Ο ύποπτος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε» ανέφερε μάλιστα η αστυνομία σε ανακοίνωσή της στο Twitter.

Ο 23χρονος Γιουνές Αμπουγιακούμπ ήταν ο βασικός ύποπτος της επίθεσης στον πεζόδρομο Las Ramblas. Έφερε ζώνη εκρηκτικών και δέχθηκε πυρά κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στην πόλη Σούμπιρατς. Το Σουμπιράτς είναι μια μικρή κοινότητα στο Αλτ Πενεδές, στην επαρχία της Βαρκελώνης, σε απόσταση μια ώρα με το αυτοκίνητο από την πόλη της Βαρκελώνης.

Στο σημείο έσπευσαν πυροτεχνουργοί προκειμένου να διαπιστώσουν αν η ζώνη που φορούσε ο ύποπτος ήταν πραγματικά παγιδευμένη με εκρηκτικά ή αν ήταν ψεύτικη, όπως εκείνες που φορούσαν οι τρομοκράτες που σκοτώθηκαν τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής στο Καμπρίλς. Χρησιμοποιούν ένα ρομπότ προκειμένου να πλησιάσουν με ασφάλεια στον ύποπτο.

Η καταλανική αστυνομία επιβεβαίωσε ακόμα και τον θάνατο του ιμάμη Αμπντελμπακί Ες Σάτι, του οποίου τα ίχνη αναζητούσε. Ο ιμάμης σκοτώθηκε στην έκρηξη που σημειώθηκε σε σπίτι στην πόλη Αλκανάρ το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης, λίγες ώρες πριν από την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Βαρκελώνης.

Πρόκειται για το σπίτι στο οποίο βρέθηκαν 120 φιάλες βουτανίου, γεγονός που οδηγεί τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι σχεδιαζόταν μια πολύ μεγαλύτερη επίθεση με εκρηκτικά.

Σύμφωνα με την αστυνομία, από τον πυρήνα των 12 υπόπτων, τέσσερις έχουν συλληφθεί, δύο σκοτώθηκαν στο Αλκανάρ, πέντε στο Καμπρίλς και ένας στο Σούμπιρατς.

Με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ