Skip to main content

Ισπανία: Συνεχίζονται οι διώξεις Καταλανών αυτονομιστών

Έξι ακόμη άτομα κατηγορούνται για εξέγερση, στάση και υπεξαίρεση, ένα 24ωρο μετά τη νίκη των αυτονομιστών στις περιφερειακές εκλογές.

Συνεχίζονται οι διώξεις Καταλανών αυτονομιστών από την ισπανική Δικαιοσύνη, καθώς σε ακόμα έξι άτομα ασκήθηκαν διώξεις από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, με τις κατηγορίες της εξέγερσης, της στάσης και της υπεξαίρεσης, ένα 24ωρο μετά τη νίκη των αυτονομιστών στις περιφερειακές εκλογές.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο δικαστής Πάμπλο Γιαρένα αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να διευρύνει την έρευνα στη Μάρτα Ροβίρα, η οποία εξελέγη στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου. Η Ροβίρα είναι το νούμερο δύο του κόμματος της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC), ο ηγέτης του οποίου, Οριόλ Ζουνκέρας, βρίσκεται στη φυλακή.

Ο προκάτοχος του Κάρλες Πουτζντεμόν στην ηγεσία της περιφερειακής κυβέρνησης Άρτουρ Μας βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών όπως και η Μάρτα Πασκάλ, η ηγέτιδα του κόμματός τους.

Επιπλέον, δύο πρώην βουλευτίνες του κόμματος CUP η Άνα Γκαμπριέλ και η Μιρέια Μπόγια και η πρόεδρος της Ένωσης των δημοτικών αρχών υπέρ της Ανεξαρτησίας Νεούς Γιοβέρας.

Τα έξι αυτά πρόσωπα προστίθενται στον κατάλογο των 22 κατηγορουμένων που ερευνώνται για τον ρόλο τους στην πορεία προς την κήρυξη της ανεξαρτησίας από την καταλανική ηγεσία.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη στην Καταλονία, οι αυτονομιστές διατήρησαν την πλειοψηφία που διέθεταν στην τοπική Βουλή. Πιο συγκεκριμένα, τα τρία κόμματα των αυτονομιστών εξασφάλιζαν οριακά, με τις 70 έδρες από τις 135 της τοπικής Βουλής, την απόλυτη πλειοψηφία, μολονότι καταλαμβάνουν δύο λιγότερες έδρες από ό,τι το 2015.