Skip to main content

Iσπανία: Κοντά στην πρώτη θέση η συμμαχία Podemos - Ενωμένης Αριστεράς

Ανεβαίνουν δημοσκοπικά οι Unidos Podemos όσο πλησιάζει η ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία. Χάνουν έδαφος οι Σοσιαλιστές.

Το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι εξακολουθεί να προηγείται με 28,5% στις προτιμήσεις των Ισπανών ψηφοφόρων ενόψει των εκλογών της 26ης Ιουνίου, αλλά οι Ποδέμος διευρύνουν συνεχώς την απήχησή της.

Πιο συγκεκριμένα, η συμμαχία τους με την Ενωμένη Αριστερά έχει εδραιωθεί στη δεύτερη θέση με ποσοστό 25,6%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα El Pais.

H δημοσκόπηση που έγινε από την εταιρία Metroscopia δείχνει ότι το Λαϊκό Κόμμα διατηρεί τις δυνάμεις του σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, αλλά η συμμαχία των Ποδέμος με την Ενωμένη Αριστερά, «Unidos Podemos», ανεβαίνει συνεχώς, όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών, προσεγγίζοντας την πρωτιά και διευρύνοντας τη διαφορά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα που παραμένει στην τρίτη θέση με ποσοστό 20,2%.

Όπως σημειώνει η ισπανική εφημερίδα, «έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη του 25,6% (5,4 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από το Σοσιαλιστικό κόμμα), η εξασφάλιση της δεύτερης θέσης από τη συμμαχία Ποδέμος -Ενωμένης Αριστεράς γίνεται όλο και πιο πολύ μια πραγματικότητα, παρά απειλή».

Η El Pais εκτιμά ότι το Λαϊκό Κόμμα και η συμμαχία Ποδέμος-Ενωμένης Αριστεράς έχουν επιλέξει την τακτική της πόλωσης, γεγονός που επιδρά αρνητικά στο Σοσιαλιστικό κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ, αλλά και στους Πολίτες του Αλμπέρτο Ριβέρα που παραμένουν στην τέταρτη με ποσοστό 16,6%.

«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αντιμετωπίζει την πιο κρίσιμη κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών», γράφει η ισπανική εφημερίδα και προσθέτει:«Η πιθανότητα να χάσει το Σοσιαλιστικό κόμμα την ηγεμονία της Αριστεράς είναι ολοένα και πιο πραγματική, καθώς έχει να αντιμετωπίσει το δύσκολο έργο της καταπολέμησης δύο ισχυρών αντιπάλων».

Το βασικό του προσόν -ότι χρόνια τώρα κυριαρχούσε στο χώρο της κεντροαριστεράς (ανέκαθεν αποτελούσε το μεγαλύτερο μέρος του ισπανικού εκλογικού σώματος)-έχει γίνει πλέον η κύρια αδυναμία του λόγω της αυξανόμενης πόλωσης σε ένα σενάριο μαύρου -άσπρου.

Η δημοσκόπηση Metroscopia δίνει στους Σοσιαλιστές ένα ποσοστό 20,2%, σχεδόν δύο μονάδες χαμηλότερο από ό, τι στις εκλογές του Δεκεμβρίου.