Skip to main content

Ισπανία: Η μεγαλύτερη λοταρία του κόσμου μοιράζει 2,6 δισ. ευρώ – Τι είναι το El Gordo

Πρόκειται για μια παράδοση αιώνων - Οι φετινός τυχερός αριθμός τζάκποτ, τα ποσά που πλήρωσε και οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί των νικητών

Οι άνθρωποι σε όλη την Ισπανία συντονίστηκαν για να παρακολουθήσουν την τηλεοπτική κλήρωση της χριστουγεννιάτικης λοταρίας γνωστής ως «El Gordo» («Ο χοντρός»), καθώς μαθητές από το σχολείο San Ildefonso της Μαδρίτης άρχισαν να τραγουδούν τους αριθμούς που κέρδισαν τα βραβεία.

Συνολικά 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ (2,86 δισεκατομμύρια δολάρια) σε βραβεία θα διανεμηθούν φέτος, τα περισσότερα σε μικρά ποσά, καθώς ακούγονταν οι ανακοινώσεις της Παρασκευής, όπως είναι η παράδοση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν κλάσματα πλήρους εισιτηρίου, με την πιο συνηθισμένη αγορά μιας μετοχής 20 ευρώ (22 $), που ονομάζεται «decimo», προσφέροντας ένα κορυφαίο έπαθλο 400.000 ευρώ (440.000 δολάρια).

Ο φετινός τυχερός αριθμός ήταν ο 88008. Όσοι αγόρασαν εισιτήρια των 20 ευρώ με αυτόν τον αριθμό κέρδισαν 400.000 ευρώ (περίπου 325.000 ευρώ με τους φόρους), όπως ανακοινώθηκε αργότερα την Παρασκευή.

Η παράδοση δύο αιώνων ξεκινά την εορταστική περίοδο και μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την όπερα Teatro Real της Μαδρίτης, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να συντονίζονται σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και να παρακολουθούν διαδικτυακά.

Η αγορά και η κοινή χρήση εισιτηρίων εν όψει των Χριστουγέννων είναι μια πολύ αγαπημένη παράδοση μεταξύ των οικογενειών και των φίλων και γιορτάζεται σε μπαρ, αθλητικούς συλλόγους και στους δρόμους.

Τα παιδιά στο σχολείο της ισπανικής πρωτεύουσας διάλεξαν τους αριθμούς ανάμεσα σε 100.000 μικρές ξύλινες μπάλες που είχαν βγει από δύο μεγάλα χρυσά κυλιόμενα τύμπανα, δείχνοντας τους αριθμούς των εισιτηρίων και τα αντίστοιχα βραβεία τους. Τραγουδούν, δε, ένα σχετικό τραγούδι που πια αποτελεί μέρος της παράδοσης. Αυτός ο ρυθμός είναι γνωστός σε όλη τη χώρα.

Το συμβάν διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες, καθώς οι κάτοχοι εισιτηρίων περίμεναν να ανακοινωθεί το τζάκποτ, γνωστό ως «El Gordo».

Ενώ άλλες λοταρίες μπορεί να έχουν μεγαλύτερα ατομικά κορυφαία βραβεία, το El Gordo, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 22 Δεκεμβρίου, κατατάσσεται ως το πλουσιότερο στον κόσμο για το συνολικό χρηματικό έπαθλο που πληρώνει.

Τα εισιτήρια άρχισαν να πωλούνται τον Ιούλιο και σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να αγοράζουν ένα «decimo» στο παραθαλάσσιο θέρετρο ή την πόλη όπου περνούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Πέρυσι, οι Ισπανοί ξόδεψαν κατά μέσο όρο 67,11 ευρώ (74 $) σε εισιτήρια, σύμφωνα με την κρατική εταιρεία λαχειοφόρων αγορών που διοργανώνει την κλήρωση.

Η Ισπανία καθιέρωσε το εθνικό της λαχείο ως φιλανθρωπία το 1763, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Κάρλος Γ΄. Ο στόχος της, αργότερα, έγινε η ενίσχυση των κρατικών ταμείων.

Η κλήρωση της 22ας Δεκεμβρίου ξεκίνησε το 1812, με τα παιδιά να τραγουδούν τα έπαθλα μέχρι την έναρξή της.