Skip to main content

Ισπανία: Δεν έλαβε ξανά ψήφο εμπιστοσύνης του Ραχόι

Η ισπανική Βουλή δεν έδωσε, όπως και την Τετάρτη, ψήφο εμπιστοσύνης στον Ισπανό υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Νέες εκλογές - για τρίτη φορά μέσα σε ένα έτος

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δεν κατάφερε ούτε και την Παρασκευή να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση, κάτι που αναμενόταν και που σημαίνει ότι η χώρα οδηγείται σε νέες βουλευτικές εκλογές, για τρίτη φορά μέσα σε ένα έτος.

Για να μην οδηγηθεί και πάλι στις κάλπες η χώρα, πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ των κομμάτων της Βουλής μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Ο κ. Ραχόι εξασφάλισε την υποστήριξη 170 βουλευτών στο 350μελές κοινοβούλιο, λαμβάνοντας έξι λιγότερες ψήφους απ' όσες χρειαζόταν προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.

Υπέρ του κ. Ραχόι ψήφισαν οι βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος (PP), εκείνοι του κεντρώου, φιλελεύθερου Ciudadanos και μία βουλευτίνα από ένα μικρό, τοπικό κόμμα των Κανάριων Νήσων. Οι Σοσιαλιστές, η αριστερή συμμαχία Unidos Podemos και τα κόμματα της Χώρας των Βάσκων και της Καταλονίας τον καταψήφισαν.

Το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το ίδιο με την ψηφοφορία της Τετάρτης.