Skip to main content

Ισπανία: Αρνείται να διαπραγματευτεί με τους Σοσιαλιστές το Podemοs

Ο Ερεχόν είπε ότι και οι δύο επιλογές που μπορούν να κάνουν οι Σοσιαλιστές, να συμμαχήσουν είτε με το Podemos είτε με το Ciudadanos.

Την άρνηση του να διαπραγματευτεί με τους Σοσιαλιστές όσον αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης εφόσον οι τελευταίοι δεν αποκλείσουν ξεκάθαρα κάθε πιθανότητα συμμαχίας με το φιλελεύθερο κεντρώο Ciudadanos, επανέλαβε σήμερα το κόμμα Podemos που ανήκει στην ριζοσπαστική αριστερά της Ισπανίας.

«Φτάσαμε σε ένα στάδιο όπου θα πρέπει να επιλέξουμε», είπε ο Ίνιγκο Ερεχόν, ο δεύτερος στην ιεραρχία του Podemos, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero, οκτώ ημέρες μετά την απόφαση που έλαβε ο βασιλιάς της Ισπανίας να εμπιστευτεί στον Πέδρο Σάντσεθ, τον γενικό γραμματέα του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ισπανίας (PSOE), το έργο του σχηματισμού κυβέρνησης.

Μετά της βουλευτικές εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου η Ισπανία έχει βρεθεί σε αδιέξοδο καθώς κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε την απαραίτητη πλειοψηφία για να κυβερνήσει μόνο του. Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι που ήρθε πρώτο με ποσοστό 28,7%, δεν κατάφερε να συμφωνήσει με κανένα από τα τρία άλλα κόμματα, τους Σοσιαλιστές που ήρθαν στη δεύτερη θέση, το Podemos που κατετάγη τρίτο και το μικρό, φιλελεύθερο Ciudadanos, που διαμήνυσαν ότι δεν θα έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης σε μια δεξιά κυβέρνηση.

Από τις 2 Φεβρουαρίου, οπότε έλαβε την εντολή από τον βασιλιά Φίλιππο, ο Σάντσεθ είχε επαφές τόσο με το Ciudadanos όσο και με το Podemos, χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει με ποιο από τα δύο σκοπεύει να συνεργαστεί. Και τα δύο αυτά κόμματα αρνούνται να συνεργαστούν μεταξύ τους σε μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο Ερεχόν είπε ότι και οι δύο επιλογές που μπορούν να κάνουν οι Σοσιαλιστές, να συμμαχήσουν είτε με το Podemos είτε με το Ciudadanos, «είναι απολύτως θεμιτές, όμως είναι ασύμβατες μεταξύ τους». Όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε πότε θα δεχτεί το κόμμα του να διαπραγματευτεί με το PSOE, απάντησε ότι οι Σοσιαλιστές θα πρέπει προηγουμένως «να επιλέξουν» τη μία ή την άλλη λύση.

Την Δευτέρα ο Σάντσεθ έστειλε στα κόμματα με τα οποία σκοπεύει να διαπραγματευτεί ένα κείμενο με τις θέσεις της μελλοντικής κυβέρνησής του για την απασχόληση, την εκπαίδευση, την καταπολέμηση των ανισοτήτων και τη δημοκρατική αναγέννηση της χώρας που ταλανίζεται τα τελευταία χρόνια από υποθέσεις διαφθοράς. Το κείμενο αυτό «περιέχει πολλά θετικά στοιχεία», δήλωσε χθες ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας σημειώνοντας όμως ότι «η εμπιστοσύνη θα πρέπει να βασίζεται σε έργα και όχι σε λόγια».