Skip to main content

Ισόβια κάθειρξη στον Ράτκο Μλάντιτς

Ο πρώην σερβοβόσνιος στρατηγός θεωρείται ο χειρότερος εγκληματίας πολέμου στην Ευρώπη από το 1945

Περίπου 22 χρόνια μετά την σφαγή στη Σρεμπρένιτσα το Διεθνές Δικαστήριο για τα Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία καταδίκασε σήμερα σε ισόβια τον πρώην Σερβοβόσνιο στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς. Οι δικαστές στη Χάγη έκριναν ένοχο τον 75χρονο κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καθώς και γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, όπου το 1995 στρατιωτικές δυνάμεις των Σερβοβοσνίων δολοφόνησαν περίπου 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους. Θεωρείται το χειρότερο έγκλημα πολέμου στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945. Ο Ράτκο Μλάντιτς είχε χαρακτηριστεί τότε «σφαγέας των Βαλκανίων».

Ο Ράτκο Μλάντιτς υπήρξε ο αρχηγός των Σερβοβόσνιων κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (1992-1995) με συνολικά 100.000 νεκρούς και 2 εκ. εκτοπισμένους. Οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου, υπό την προεδρία του ολλανδού Αλφόνς Ορί, έκριναν τον κατηγορούμενο ένοχο πέραν πάσης αμφιβολίας. «Για το λόγο αυτό το δικαστήριο καταδικάζει τον κατηγορούμενο σε ισόβια κάθειρξη», τόνισε ο πρόεδρος του δικαστηρίου. Ας σημειωθεί ότι όταν ξεκίνησε η ανάγνωση της ετυμηγορίας ο Ράτκο Μλάντιτς άρχισε να φωνάζει «ψέματα, ψέματα» και το δικαστήριο αποφάσισε την αποβολή του. Έτσι η ανάγνωση ολοκληρώθηκε απόντος του κατηγορουμένου.

Ικανοποίηση μετά την καταδίκη του πρώην στρατηγού

Ο Ράτκο Μλάντιτς κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα όπως δολοφονία, εκτοπισμό και βασανιστήρια (στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η πολιορκία και ο καθημερινός βομβαρδισμός κατά του Σαράγεβο). Υπολογίζεται ότι περίπου 10.000 άνθρωποι έχασαν τότε τη ζωή τους. Θυμίζουμε ότι τον Ιούλιο του 1995 σερβικές στρατιωτικές μονάδες υπό την αρχηγία του Ράτκο Μλάντιτς επιτέθηκαν κατά της προστατευόμενης ζώνης του ΟΗΕ θανατώνοντας λίγο αργότερα χιλιάδες μουσουλμάνους άνδρες και αγόρια. Η ολλανδική δύναμη των κυανόκρανων είχε τότε παραδοθεί αμαχητί. Ο πρώην στρατηγός συνελήφθη 16 χρόνια μετά την σφαγή στην Σρεμπρένιτσα. Ουδέποτε αναγνώρισε την ενοχή του και ισχυρίζεται ότι υπερασπίστηκε το λαό του.

Αντιδρώντας στην απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης, οι «μητέρες της Σρεμπρένιτσα» (οι μητέρες και χήρες των θυμάτων) δηλώνουν «μερικώς ικανοποιημένες» από την ετυμηγορία. Από την πλευρά του το Βερολίνο, δια μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, χαιρέτισε την καταδίκη του Ράτκο Μλάντιτς. Την ίδια στιγμή ο σέρβος πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς δήλωσε ότι η ετυμηγορία ήταν αναμενόμενη και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να στραφούμε στο μέλλον για να αποκτήσουμε σταθερότητα στη χώρα».

Dpa, afp, Reuters / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle