Skip to main content

ISIS: Χάνει έδαφος στο Ιράκ - Σφοδρή επίθεση στη Συρία

Η επίθεση έχει προκαλέσει ανησυχία για την τύχη των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν στην ανατολική επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ.

Το Ισλαμικό Κράτος μάχεται για να ενισχύσει την παρουσία του στη Συρία, καθώς χάνει έδαφος στο Ιράκ, αναπτύσσοντας μαχητές για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους ολόκληρη την επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ στα ανατολικά, ενώ την ίδια ώρα πολεμά τους αντιπάλους του σε τρία άλλα μέτωπα.

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει ότι οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να είναι ισχυροί παρά τις απώλειες που έχουν υποστεί στο Ιράκ και τονίζει τις προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον πόλεμο που έχει δεσμευθεί να κηρύξει εναντίον της οργάνωσης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι τζιχαντιστές έχουν εξαπολύσει την πιο σφοδρή επίθεσή τους μέχρι στιγμής εναντίον των τελευταίων περιοχών που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση στην ανατολική επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ.

Η επίθεση έχει προκαλέσει ανησυχία για την τύχη των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν στην πόλη αυτή καθώς μάλιστα η μοναδική δίοδος για τον ανεφοδιασμό τους αποκόπηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από το ΙΚ.

Ένας διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων που υποστηρίζουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε ότι το ΙΚ επιθυμεί να μετατρέψει τη Ντέιρ ελ Ζορ σε βάση των επιχειρήσεών του. Οι τζιχαντιστές φαίνονται αποφασισμένοι να εδραιώσουν την παρουσία τους σε ένα τρίγωνο στη Συρία που θα συνδέει τη Ράκα, το βασικό τους επιχειρησιακό κέντρο, με την Παλμύρα στα νοτιοδυτικά και τη Ντέιρ αλ Ζορ στα νοτιοανατολικά.

Το ΙΚ ανακατέλαβε την Παλμύρα για δεύτερη φορά τον Δεκέμβριο, οκτώ μήνες αφού ο συριακός στρατός την είχε θέσει υπό τον έλεγχό του με τη βοήθεια της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας. Οι μαχητές του ΙΚ προβάλουν επίσης σφοδρή αντίσταση και στις ξεχωριστές επιχειρήσεις που έχουν ξεκινήσει για την εκδίωξή τους στη βόρεια Συρία. Μέχρι στιγμής η Ντέιρ αλ Ζορ ήταν δευτερεύουσας σημασίας για τον συριακό στρατό και τους συμμάχους του, οι οποίοι ανησυχούν κυρίως με τη μάχη στη δυτική Συρία. Παράλληλα οι κουρδικές δυνάμεις, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, έχουν επικεντρωθεί στην ανακατάληψη της Ράκας.