Skip to main content

Ίσινγκερ για Συρία: Δεν υπάρχει λόγος πανικού

Ενώ στα μέσα της εβδομάδας ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ προειδοποιούσε τη Ρωσία με έναρξη επιθέσεων στη Συρία, χθες ο Λευκός Οίκος ανασκεύασε.

Πώς σχολιάζει τις εξελίξεις αυτές ο επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και πρώην πρέσβης της Γερμανίας στις ΗΠΑ Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ; Όπως είπε σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk:

«Το να στέλνεις tweet είναι σύμφωνα με ειδικούς η χειρότερη μορφή εξωτερικής πολιτικής, ειδικώς όταν προαναγγέλλεις πράγματα που εν τέλει δεν πραγματοποιείς. Πρόκειται για μια πολιτική προαναγγελιών. Η Ρωσία από την πλευρά της συνεχίζει την πολιτική του εκφοβισμού, της σύγχυσης και της παραποίησης γεγονότων. Και στις δυο πλευρές διαπιστώνω ανεύθυνους χειρισμούς. Αυτό είναι τρομακτικό, αλλά όχι λόγος πανικού».

Σωστή η απόφαση της Μέρκελ, αλλά…

Όπως σημείωσε ο πρώην γερμανός διπλωμάτης, τον εξέπληξε το γεγονός πόσο γρήγορα οι πολίτες, ακόμη και της Γερμανίας, καταβάλλονται από πανικό. «Δεν πρόκειται για μια κατάσταση όπως στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου όταν τα πυρηνικά όπλα Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ βρίσκονταν αντιμέτωπα στην Κούβα. Όποιος κάνει τέτοιες συγκρίσεις σήμερα, επισείοντας μεγάλο κίνδυνο πολέμου, προκαλεί μια φραστική κλιμάκωση και φόβους, οι οποίοι κατά την άποψή μου είναι αδικαιολόγητοι».

Σχολιάζοντας την κατάσταση στη Συρία εν γένει ο Β. Ίσινγκερ εκτίμησε ότι επτά χρόνια μετά την έναρξη του εμφυλίου βρισκόμαστε σήμερα μπροστά στα συντρίμμια της πολιτικής των χωρών της Δύσης.

«Θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο δυτικός τρόπος προσέγγισης του συριακού απέτυχε. Η προσπάθεια να απαντηθούν με αντίποινα οι φερόμενες χημικές επιθέσεις δεν υποκαθιστά την έλλειψη πολιτικής απάντησης. Εάν κάποιος μου εξηγήσει ποιο βήμα θα ακολουθήσει μετά τις επιθέσεις που θα πραγματοποιηθούν ως αντίποινα, ώστε να επαναφέρουμε τη Συρία στο δρόμο της σύνεσης, τότε είμαι διατεθειμένος να ακούσω. Αλλά μέχρι στιγμής δεν ακούω κάτι τέτοιο. Μια στρατιωτική απάντηση από μόνη της δεν οδηγεί πουθενά […].

Ποιο είναι το σχέδιο της Γερμανίας

Σε αυτά τα συμφραζόμενα ο ίδιος θεωρεί μεν σωστή την απόφαση της γερμανίδας καγκελαρίου να μην συμμετάσχει η Γερμανία σε ενδεχόμενη επίθεση, την ίδια ώρα όμως βάζει έναν αστερίσκο:

«[…] Θεωρώ σωστή την απόφαση της Γερμανίας να μην εμπλακεί σε ένα τέτοιο χτύπημα. Αλλά εδώ τίθεται κατά την άποψή μου το καίριο ερώτημα: εάν η Γερμανία λέει όχι, τότε το επόμενο ερώτημα είναι ποιο είναι το δικό μας σχέδιο; Διότι το να εθελοτυφλείς την ώρα που γίνονται χημικές επιθέσεις, ανεξαρτήτως από πού προέρχονται, δεν μπορεί να συνιστά πολιτική απάντηση».

Ως ένα πρώτο βήμα ο επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια προτείνει να συγκληθεί εκτάκτως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προκειμένου οι Ευρωπαίοι να συντονίσουν τις θέσεις τους.

DLF / Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle