Skip to main content

Ίσινγκερ: «Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό FBI»

Ο επικεφαλής της περιώνυμης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να τολμήσει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός

Τα πάνω - κάτω έφερε στη Γερμανία η χριστουγεννιάτικη επίθεση στο Βερολίνο. Από τις έρευνες που ακολούθησαν, βγήκαν στο φως οι αδυναμίες του συστήματος οργάνωσης των διωκτικών αρχών και η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων ανάμεσα στις ομοσπονδιακές δομές ασφάλειας και τις τοπικές των επιμέρους κρατιδίων. Οι προτάσεις του υπουργού Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ για αναδιαμόρφωση του κρατικού μηχανισμού ασφάλειας, με μεταφορά περισσότερων αρμοδιοτήτων στο ομόσπονδο κράτος από τα κρατίδια, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών.

«Όχι όπως οι ομοιπαθητικοί»

Ο Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, επικεφαλής της περιώνυμης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, υποστηρίζει τις απόψεις ντε Μεζιέρ, σε ορισμένα σημεία τους μάλιστα θεωρεί ότι θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο τολμηρές. «Θα πρέπει να έχουμε κατά νουν τη μεγάλη εικόνα και όχι να κινούμαστε όπως στην ομοιοπαθητική, κάθε μέρα και από μια σταγόνα, κάθε μήνα και από λίγη ανταλλαγή δεδομένων με τους Ευρωπαίους», λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στη Deutsche Welle. «Θα πρέπει να τολμήσουμε το μεγάλο βήμα. Εγώ προσωπικά ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν, αυτό που έχει ειπωθεί, ότι στην ΕΕ χρειαζόμαστε κάτι σαν ένα ευρωπαϊκό FBI».

Ο Γερμανός εμπειρογνώμων θεωρεί επίσης πολύ σημαντικό τον προβληματισμό για αυστηροποίηση των προϋποθέσεων απέλασης ατόμων που θεωρούνται επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια. «Είναι κάτι που θα πρέπει να το σταθμίσουμε, εάν αναλογιστούμε ότι οι αρχές δεν μπόρεσαν να απελάσουν τον Αμρί επειδή δεν είχε νόμιμα χαρτιά», υποστηρίζει. Και προτείνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων από πολιτικούς διαφόρων κομμάτων και εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας, οι οποίοι μέσα σε 4 εβδομάδες να κάνουν προτάσεις, που θα μπορούσαν να γίνουν πιο εύκολα αποδεκτές από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Δεν θέλει να πυροβολεί τα πόδια του»

Λίγες μέρες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ δεν δείχνει να ανησυχεί για την πολιτική του απέναντι στο ΝΑΤΟ. «Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι ο η διοίκηση Τραμπ θα επιβεβαιώσει την προσήλωσή της στο ΝΑΤΟ. Θα ήταν εξάλλου μεγάλο λάθος ενός πρωτόπειρου, εάν έθετε σε αμφιβολία τη μοναδική συμμαχία που λειτουργεί και που συνδέει τις ΗΠΑ με σημαντικά τμήματα του υπόλοιπου κόσμου. Η συμμαχία δεν είναι μόνο ένα αμερικανικό δώρο στην Ευρώπη, αλλά και ένα εργαλείο πολιτικής ισχύος της υπερδύναμης στην Ευρώπη, με αρμοδιότητες διατήρησης της τάξης. Θα ήταν σαν να πυροβολεί τα πόδια του. Δεν νομίζω ότι ο Τραμπ έχει τάσεις να πυροβολεί τα πόδια του».    

Σε ό,τι αφορά τώρα στις μελλοντικές σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας ο Ίσινγκερ βλέπει τον Ντόναλντ Τραμπ ως ευκαιρία αναθέρμανσης του διαλόγου που έχει παγώσει το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στον Μπάρακ Ομπάμα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Με μόνο περιορισμό οι αποφάσεις τους να μην γίνονται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη χώρες, όπως της Βαλτικής, την Ουκρανία αλλά και την ΕΕ.

 

Πηγή: Deutsche Welle