Skip to main content

Κλείνουν οι τράπεζες- Μέχρι 60 ευρώ το όριο αναλήψεων

Από Voria.gr
Να παραμείνουν κλειστές αύριο οι τράπεζες και να επιβληθούν περιορισμοί στις αναλήψεις προτείνει το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας στην κυβέρνηση.

Να παραμείνουν κλειστές οι  τράπεζες, από αύριο μέχρι και την άλλη Δευτέρα, και να επιβληθούν περιορισμοί στις αναλήψεις, στο πλαίσιο των μέτρων για τον έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων, προτείνει το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας στην κυβέρνηση, με στόχο να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Οι τράπεζες αναμένεται να παραμείνουν κλειστές έως τις 6 Ιουλίου, με όριο ανάληψης από τα ΑΤΜ έως 60 ευρώ, ενώ μόνο για αύριο θα είναι κλειστά και τα ΑΤΜ. Κλειστό για το ίδιο διάστημα, δηλαδή μέχρι και τις 6 Ιουλίου, αναμένεται να μείνει και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες δεν θα έχουν όριο, ενώ και οι συναλλαγές στο web banking εντός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος επίσης δεν θα έχουν όριο.

Τη σχετική εισήγηση κάνει το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, προς το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να την επικυρώσει.

 Ο υπουργός Οικονομικών του Συμβουλίου δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες για την τραπεζική αργία και τα capital controls θα γνωστοποιηθούν μετά το Υπουργικό Συμβούλιο. 

«Δεν θα ανοίξουν αύριο οι τράπεζες» επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Ανθιμος Θωμόπουλος, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου.

 

Αναλυτικότερα, με τα capital controls θα προβλέπεται:

- Επιβολή πλαφόν στις αναλήψεις, ανά πρόσωπο και ανά τράπεζα. 

- Δεν θα είναι δυνατή η εξαργύρωση επιταγών, αλλά ούτε και να μεταφερθούν κεφάλαια από τράπεζα σε τράπεζα για πληρωμές.

- Δεν θα μπορούν να "σπάσουν" προθεσμιακές καταθέσεις πριν από την καθορισμένη ημερομηνία λήξης, εκτός και εάν τα χρήματα πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή δανείου στην ίδια τράπεζα.

- Οι επιχειρηματίες δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν οποιαδήποτε υποχρέωσή τους πλην των ανειλημμένων προ της επιβολής των περιοριστικών μέτρων και της καταβολής μισθών,  με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων στην ΤτΕ.

- Θα απαγορευτεί η εξαγωγή χρημάτων στο εξωτερικό με εξαίρεση χρήματα κατευθύνονται για σπουδές, νοσηλεία ή ταξίδι αναψυχής στο εξωτερικό, αλλά και πάλι με πλαφόν.