Skip to main content

Ισχυροποιούνται οι επιχειρηματικοί δεσμοί Βόρειας Ελλάδας - Γερμανίας

Για δεκαετίες τα οπωροκηπευτικά της Μακεδονίας γέμιζαν δυο τρία τρένα την ημέρα με προορισμό την Κεντρική Λαχαναγορά του Μονάχου.

Τις τελευταίες δεκαετίες πολλές γερμανικές εταιρείες που έκαναν ανοίγματα στην Ελλάδα ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη και το ευρύτερο βορειοελλαδικό τόξο. Η εξήγηση γι’ αυτή την πρακτική βρίσκεται στις στενές σχέσεις της Βορείου Ελλάδος με τη Γερμανία, που  σφυρηλατήθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Ήταν τότε που οι ηττημένοι του Μεγάλου Πολέμου είχαν αρχίσει να παίρνουν τη ρεβάνς μέσω της οικονομίας και να δίνουν δουλειά στους νικητές, σε ορισμένους τουλάχιστον. Μια ακόμη απόδειξη ότι η ζωή και η ιστορία προχωρούν, απεχθάνονται και απορρίπτουν τη στασιμότητα. Χιλιάδες νέοι έφυγαν τότε από τα χωριά των Σερρών, του Κιλκίς, της Πέλλας, της Ημαθίας, της Πιερίας, των Ιωαννίνων αναζητώντας επαγγελματική διέξοδο στα εργοστάσια της Mercedes, της BMW και των άλλων βιομηχανιών της Γερμανίας, που στήριξε τη μεταπολεμική της ανάπτυξη στα εργατικά χέρια των ανθρώπων του νότου της Ευρώπης και της Τουρκίας. Οι περισσότεροι από τους Έλληνες που έφτασαν και δούλεψαν στη Γερμανία έχοντας στα αφτιά τους τα τραγούδια του Καζαντζίδη και στην καρδιά τους τη νοσταλγία για την πατρίδα πρόκοψαν. Προσαρμόστηκαν στην καθημερινότητα και τη νοοτροπία της νέας τους πατρίδας. Δημιούργησαν οικογένειες και παρέμειναν εκεί μέχρι το τέλος του εργασιακού τους βίου. Πολλοί παραμένουν ακόμη, αφού στη Γερμανία είναι τα παιδιά τους τα εγγόνια τους, οι φίλοι τους.       

Όλο αυτό το δέσιμο της Βορείου Ελλάδος με τη Γερμανία κατά καιρούς εκφράστηκε και σε επίπεδο οικονομίας και αγοράς. Για δεκαετίες τα οπωροκηπευτικά της Μακεδονίας γέμιζαν δυο τρία τρένα την ημέρα με προορισμό την Κεντρική Λαχαναγορά του Μονάχου, ενώ πάντα το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, είτε ονομαζόταν Μίκρα, είτε «Μακεδονία» τα τελευταία 25 χρόνια, είχε πάντοτε απευθείας συνδέσεις με μεγάλες Γερμανικές πόλεις, κυρίως το Μόναχο, τη Στουτγκάρδη, το Ντίσελντορφ. Με αυτή τα δεδομένα η επιλογή γερμανικών εταιρειών να ξεκινήσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα από το Βορρά της χώρας είναι απολύτως λογική. Όταν –για παράδειγμα- πρωτοεμφανίστηκαν στην Βόρεια Ελλάδα τα σήματα της Lidl και της Media Markt πολλοί καταναλωτές με εμπειρίες στη Γερμανία ήταν προετοιμασμένοι.

Τα τελευταία χρόνια η σχέση της Β. Ελλάδος με την επιχειρηματική Γερμανία αναβαθμίζεται ποιοτικά. Οι πρωτοβουλίες του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, το οποίο μόνο στη Θεσσαλονίκη έχει 200 μέλη, να έρθουν κοντά στην ελληνική αγορά εταιρίες από τη Γερμανία, αλλά και στη γερμανική αγορά εταιρίες από την Ελλάδα αποδίδουν. Αυτό αποδεικνύεται ότι παρά την οικονομική ύφεση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια η Γερμανία είτε ως προμηθευτής, είτε ως πελάτης επιχειρήσεων του βορειοελλαδικού τόξου παραμένει βασική επιλογή. Άλλωστε η τεχνολογική και παραγωγική πρόοδος της Γερμανίας βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που την αναβαθμίζει σε στρατηγικό εταίρο για την Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων, τομείς στους οποίους η μεν Γερμανία βρίσκεται στην πρωτοπορία, η δε Ελλάδα αποτελεί προνομιακό πεδίο δράσης. Αφενός λόγω των κλιματολογικών συνθηκών –στην περίπτωση των ΑΠΕ- και αφετέρου λόγω των αντικειμενικών αναγκών –στην περίπτωση της διαχείρισης αποβλήτων.

Με αυτά τα δεδομένα δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στις δύο επιχειρηματικές αποστολές που οργανώνει το επόμενο διάστημα το Ελληνογερμανικό επιμελητήριο στη Φραγκφούρτη και στο Μόναχο οι συμμετοχές στην ουσία έχουν «κλείσει» πριν καλά καλά ανακοινωθούν από επιχειρηματίες και εκπροσώπους φορέων της Β. Ελλάδος.  

Από 11 μέχρι 14 Μαρτίου εκπρόσωποι από περισσότερες από δέκα ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και φορέων όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας θα επισκεφθούν τη Φραγκφούρτη και το Ντίσελντορφ, όπου θα ενημερωθούν για ενεργειακές τεχνολογικές εξελίξεις. Στη Φρανκφούρτη η ελληνική αποστολή θα επισκεφθεί ένα πλήρως αυτόνομο ενεργειακά κτίριο, το οποίο διαθέτει φωτοβολταϊκά πάνελς στην οροφή και μπαταρίες συλλογής ενέργειας στο υπόγειο, κάτι που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Στο Ντίσελντορφ η αποστολή θα περιηγηθεί στην έκθεση Energy Storage Europe, μια από τις σημαντικότερες του κλάδου στην Ευρώπη.

Από 13 έως 17 Μαΐου η αποστολή του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου  στο Μόναχο έχει ως αντικείμενο τη διαχείριση απορριμμάτων και λυμάτων, καθώς και την ενεργειακή αξιοποίηση τους. Συνδυάζεται με επίσκεψη στην έκθεση IFAT, που επίσης θεωρείται εξαιρετικά χρήσιμη για ένα κλάδο που αναπτύσσεται ιλιγγιωδώς όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά στον κόσμο ολόκληρο.