Skip to main content

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,1 Ρίχτερ στο Βόρειο Αιγαίο

Ο σεισμός σημειώθηκε στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Χίο και Λέσβο, είχε εστιακό βάθος 10 χλμ. - Ζημιές σε κτήρια στη Λέσβου

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,1 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:28 στο Βόρειο Αιγαίο, ενώ ζημιές σημειώθηκαν στο Πλωμάρι Λέσβου.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, έκλεισε από κατολίσθηση ο δρόμος ενώ υπάρχουν αναφορές για πτώση σοβάδων.

Σύμφωνα με τον Μανώλη Αρμενάκα, αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, υπάρχουν πολλές ζημίες σε διάφορα κτήρια, παλιά και καινούρια, ενώ έχει πέσει και ένα καμπαναριό.

Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι του νησιού είναι αναστατωμένοι και βρίσκονται στους δρόμους.

Εγκλωβισμένοι και τραυματίες στη Λέσβο - 16 μετασεισμοί

Στον ρυθμό του Εγκέλαδου χορεύουν οι κάτοικοι της Λέσβου (κατά κύριο λόγο), της Χίου, αλλά και των τουρκικών παραλίων.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, σε διάστημα μόλις 2 ωρών, έχουν καταγραφεί 10 ισχυροί μετασεισμοί πάνω από 3 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το ευρωμεσογειακό ινστιτούτο, ο αριθμός των ισχυρών μετασεισμών ανεβαίνει στους 16, οι τέσσερις εκ των οποίων είναι πάνω από 4 Ρίχτερ. Ο ένας σημειώθηκε μόλις 3 λεπτά μετά τον κυρίως σεισμό (15:35) και ήταν μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, ενώ ο δεύτερος καταγράφηκε στις 15:32, μεγέθους 4 Ρίχτερ. Ο τρίτος σημειώθηκε στις 15:35 και ήταν 4,4 Ρίχτερ. Ο τελευταίος καταγράφηκε στις 17:19 και ήταν μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το ευρωμεσογειακό ινστιτούτο που έχει κάνει αναφορά για 16 δυνατούς μετασεισμούς στην ίδια περιοχή, δίνει το μέγεθος του κυρίως φαινομένου στους 6,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Στο χωριό Βρίσα μία γυναίκα έχει εγκλωβιστεί μέσα σε σπίτι που κατέρρευσε. Ορισμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν την πληροφορία ότι τα σωστικά συνεργεία απεγκλώβισαν τη γυναίκα που βρισκόταν στα χαλάσματα, ωστόσο, η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται επισήμως μέχρι αυτή την ώρα. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες,οι διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν τη γυναίκα στα ερείπια του σπιτιού.    

Νεώτερος απολογισμός κάνει λόγο για δέκα τραυματίες στο νησί. Με κατάγματα είναι ο πιο σοβαρά τραυματισμένος. Η εγκλωβισμένη γυναίκα στη Βρίσα είναι, κατά πληροφορίες, η σύζυγος του άνδρα ο οποίος, με τα υπάρχοντα στοιχεία, θεωρείται ο πιο σοβαρά τραυματίας

Κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο χωριό Μελίντα, στα νότια του νησιού. Μεγάλες ζημιές και στο δρόμο που ενώνει το Πλωμάρι με την Μυτιλήνη. Σπίτια έχουν καταρρεύσει σε Πλωμάρι και Βρίσα, όπου έχει γκρεμιστεί το γεφύρι στην είσοδο του χωριού και η πρόσβαση για τα σωστικά συνεργεία είναι πολύ δύσκολη.

Κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί και στην παραλία του Αγίου Ισιδώρου στο Πλωμάρι.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο κέντρο Υγείας Πολιχνίτου, αλλά η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία.

Στο λιμάνι του Πλωμαρίου ο πυθμένας του λιμανιού αναταράχθηκε τόσο πολύ που έχει δημιουργηθεί βούρκος. Κάτοικοι της περιοχής, μάλιστα, ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η στάθμη της θάλασσας στο σημείο μειώθηκε κατά ένα μέτρο.

Στο Πλωμάρι μετά τον σεισμό δημιουργήθηκε μικρό τσουνάμι και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες βάρκες βγήκαν στη στεριά.

Πανικός στην Τουρκία

Ο σεισμός έγινε αντιληπτός στην Αθήνα, καθώς και στην Τουρκία, στην περιοχή της Σμύρνης. Τουρκικά μέσα, μάλιστα, μεταδίδουν εικόνες καταστροφών από παράκτιες περιοχές της χώρας.

Μάλιστα, ο ιστότοπος της Hurriyet έκανε λόγο για πολύ δυνατή δόνηση που προκάλεσε πανικό στη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, το Τσανάκκαλε, το Τερκιντάγ και την Προύσα.

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) αναφέρει ότι ο σεισμός έγινε περισσότερο αισθητός στο Καραμπουρούν.

Η Hurriyet επικοινώνησε με τον Κυβερνήτη της ομώνυμης περιφέρειας ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Με βάση όσα γνωρίζω μέχρι στιγμής, ευτυχώς δεν φαίνονται να υπάρχουν τραυματισμοί ούτε σημαντικές υλικές ζημιές. Ήταν πάντως ένας πολύ ισχυρός σεισμός. Νιώθαμε την γη να τρέμει για πάνω από 10 δευτερόλεπτα και πιστεύαμε ότι θα κατέρρεε το κτίριο.

Ο κόσμος έχει ανησυχήσει, ενώ αρκετοί πολίτες έχουν βγει στους δρόμους, φοβούμενοι μετασεισμούς. Πάντως γενικά επικρατεί ψυχραιμία».

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός σημειώθηκε στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Χίο και Λέσβο, ενώ είχε εστιακό βάθος 10 χλμ.

Σε δήλωσή του στο protothema.gr, ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Ευστράτιος Κυτέλης, δήλωσε:

«Μόλις με ειδοποίησαν ότι έπεσε το εξοχικό μου σπίτι που βρίσκεται στην περιοχή "Βατέρα Σταυρού", η οποία είναι κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Απ΄ότι μου είπαν, έπεσαν τα μπαλκόνια και υπάρχει μια μεγάλη ρωγμή σε έναν τοίχο, με αποτέλεσμα να φαίνεται το εσωτερικό του σπιτιού. Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος. Έχουν βγει όλοι στους δρόμους, προσπαθούμε να τους καθησυχάσουμε. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία και δεν μπαίνει κανείς στο σπίτι του».