Skip to main content

Ισχυρή εντολή διακυβέρνησης στον Νίκο Αναστασιάδη

Με ποσοστό 56% εξελέγη για μια ακόμη πενταετία Πρόεδρος της Κύπρου ο Νίκος Αναστασιάδης - Ο αντίπαλος του Σταύρος Μαλάς από το ΑΚΕΛ συγκέντρωσε 44%

Ισχυρή εντολή για μια νέα πενταετία πήρε ο Νίκος Αναστασιάδης. Με ποσοστό 56% εξελέγη για μια ακόμα θητεία Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι του ανθυποψηφίου του Σταύρου Μαλά, ο οποίος εξασφάλισε ποσοστό 44%.

Σε πανηγυρικό κλίμα, υπό τις επευφημίες εκατοντάδων οπαδών του, ο Ν. Αναστασιάδης υποσχέθηκε μια θητεία ενότητας, συναίνεσης και συνεργασίας με όλες τις πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να φθάσει η Κύπρος στην επανένωση αλλά και το κράτος στον εκσυγχρονισμό και τη σταθερή ανάπτυξη. Ο Στ. Μαλάς συνεχάρη τον νέο Πρόεδρο και τον κάλεσε να λειτουργήσει με υπευθυνότητα για το καλό της Κύπρου.

Από τα αποτελέσματα προκύπτει σαφώς ότι ο Ν. Αναστασιάδης πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στα θέματα οικονομίας, τα οποία έκριναν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των εκλογών. Απεναντίας, ο Στ. Μαλάς φαίνεται να πλήρωσε το τίμημα της πενταετίας Χριστόφια, η οποία παραμένει ζωντανή στη μνήμη των ψηφοφόρων.

Ενέργεια, οικονομία, Κυπριακό στην κορυφή της ατζέντας Αναστασιάδη

Με βάση το αποτέλεσμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχίζει την πολιτική του στα βασικά θέματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ατζέντα και τα οποία αφορούν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, την οικονομία και τις πιθανότητες επανέναρξης μιας νέας διαδικασίας για το Κυπριακό.

Τον Νίκο Αναστασιάδη συνεχάρη ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, εκφράζοντας την ελπίδα σε αυτή τη δεύτερη πενταετία να πολιτευθεί με περισσότερο ρεαλισμό.

Πάντως τα πράγματα για τον Κύπριο Πρόεδρο δεν θα είναι εύκολα καθώς στη Βουλή θα βρεθεί απέναντι από μια πλειοψηφούσα αντιπολίτευση. Θα πρέπει έτσι να αναζητήσει τη χρυσή τομή για να εφαρμόσει την πολιτική του.

Nίκος Κασκάνης, Λευκωσία

Πηγή: Deutsche Welle