Skip to main content

Ισχυρές πιέσεις να δεχθούμε ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Στο προσκήνιο η επικείμενη αίτηση των Σκοπίων προς ένταξη στο ΝΑΤΟ - Το χρονικό της υπόθεσης γύρω από το «βέτο» της Ελλάδας.

Ο διεθνής Τύπος είναι γεμάτος με άρθρα και συνεντεύξεις που αφορούν την επικείμενη αίτηση των Σκοπίων προς ένταξη στο ΝΑΤΟ, με την διεθνή τους ονομασία FYROM (πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας), και με την επισήμανση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να προβάλει άρνηση, δεδομένου μάλιστα ότι η νέα σκοπιανή κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί στη συνέχεια ονομασία για το κράτος με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Αντιπαρέρχομαι το εφεύρημα των Ελλήνων πολιτικών, ότι δήθεν η σύνθετη ονομασία, που θα περιλαμβάνει όμως τον όρο Μακεδονία, δεν μας δημιουργεί προβλήματα, αντιπαρέρχομαι και το πλήθος των δημοσιευμάτων στα ελληνικά Μέσα από έγκυρους και αξιόλογους διεθνολόγους και αναλυτές, που συστήνουν στην ελληνική κυβέρνηση να μη συμφωνήσει, και μένω στο τυπικό μέρος, υπενθυμίζοντας και τι είχε συμβεί το Νοέμβριο του 2008, όταν είχε τεθεί πάλι το ίδιο ζήτημα και δεν επέτυχαν την ένταξη.

Οι Σκοπιανοί μετέπειτα είχαν προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατηγορώντας μας ότι παραβιάσαμε "κατάφωρα" το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, που συνήψαμε μαζί τους το 1995. Η παραβίαση που διαπράξαμε -κατά τους Σκοπιανούς- συνίσταται στο ότι θέσαμε βέτο στο Βουκουρέστι, στην αίτησή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ δεν είχαμε το δικαίωμα.

Πράγματι, το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας δεν μας επιτρέπει να αρνηθούμε την ένταξή τους «σε οποιοδήποτε διεθνή, πολυμερή και περιφερειακό οργανισμό ή ινστιτούτο, του οποίου η Ελλάδα είναι μέλος», εάν χρησιμοποιήσουν την ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», την οποία -κακώς- είχαμε αποδεχθεί, έως ότου επιτευχθεί συμφωνία για το όνομα.

Όμως, αυτοί υπέβαλαν μεν σωστά την αίτησή τους, αλλά εμείς δεν θέσαμε κανένα βέτο, παρά την επικρατούσα εντύπωση στον ελληνικό λαό. Και δεν θέσαμε βέτο, διότι απλούστατα οι Η.Π.Α. δεν έθεσαν το ζήτημα κατά τη Σύνοδο, επομένως δεν συζητήθηκε και άρα δεν υπήρξε άρνηση ένταξής τους, αφού δεν τέθηκε τέτοιο θέμα! Η μικρή λεπτομέρεια που αποκαλύπτει τι ακριβώς συνέβη, έλαβε χώρα στο παρασκήνιο, πριν από την έναρξη της Συνόδου.

Μάλιστα δε, δεν εκδηλώσαμε αντίθεση μόνοι μας, αλλά ομού με την Γαλλία. Η οποία, δεν είχε μεν λόγο να αρνηθεί την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, με οποιαδήποτε ονομασία, είχε όμως λόγο άρνησης, για την Ουκρανία και Γεωργία. Και επειδή η πρόταση που είχαν ετοιμάσει οι ΗΠΑ προς κατάθεση προέβλεπε την ένταξη των τριών αυτών κρατών, ομαδικώς και όχι για καθένα χωριστά, βρήκε εκτός από την δική μας αντίθεση, την ισχυρή αντίδραση της Γαλλίας.

Η Γαλλία, για να αποφύγει την αντιπαράθεση με την Ρωσία, με την οποία είχε συνάψει σημαντικές εμπορικές και εξοπλιστικές συμφωνίες -και λόγω του ότι η Ρωσία ήταν σφόδρα αντίθετη με την ένταξη Ουκρανίας και Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, και είχε δηλώσει ότι θα το θεωρήσει εχθρική ενέργεια-, είχε ενημερώσει ο Σαρκοζί τις Η.Π.Α. ότι αν φέρουν το θέμα προς ψήφιση, θα θέσει βέτο.

Αν δεν υπήρχε η απειλή της Γαλλίας, ίσως οι πιέσεις των Η.Π.Α. να μας έκαμπταν. Όπως έγιναν όμως τα πράγματα, επίσημα δεν τέθηκε θέμα ένταξη καμιάς χώρας, οι ΗΠΑ δεν κατέθεσαν την πρόταση, και ως εκ τούτου δεν υπήρξε και βέτο. Τώρα, μπορούμε να αρνηθούμε πάλι, αν οι Σκοπιανοί καταθέσουν αίτηση, όπως δήλωσαν άλλωστε, με την ονομασία FYROM, βασιζόμενοι στο άρθρο11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που τους το επιτρέπει; Βεβαίως και μπορούμε, στηριζόμενοι στο άρθρο 7, της ίδιας Συμφωνίας, που αναφέρεται στην «καλή γειτονία».

Είναι αναμφισβήτητο ότι τα Σκόπια έχουν παραβιάσει το άρθρο 7, σύμφωνα με το οποίο «τα δύο μέρη υποχρεούνται να καταστέλλουν προπαγανδιστικά κινήματα». Η σκοπιανή κυβέρνηση όμως, η ίδια έχει υποδαυλίσει επανειλημμένως τις σχέσεις των δύο χωρών, και αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί. Και δεν αρκεί η διαβεβαίωση -ούτε γραπτή- του νυν πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ότι θα απεμπολήσει του λοιπού τον μακεδονισμό. Αυτό πρέπει εμπράκτως να καταδειχθεί, με την απομάκρυνση ελληνικών μνημείων, ονομασιών (η γελοιότητα φθάνει μέχρι του σημείου να έχουν και οδό… Βουκεφάλα), σχολικών βιβλίων, εμβλημάτων και όσων άλλων ομολογούν αλυτρωτικές διαθέσεις. Και τότε… βλέπουμε.

Υ.Γ. Το γιατί οι ΗΠΑ -επισήμως το ΝΑΤΟ- πρότειναν την ομαδική ένταξη των τριών χωρών, οφείλεται σε ευνοϊκές συγκυρίες, με τα κατάλληλα πρόσωπα στις κατάλληλες θέσεις. Και δεν εννοώ πολιτικούς.
Μ.