Skip to main content

Εισαγγελική έρευνα για προσλήψεις στο δημόσιο με πλαστά πτυχία

Εισαγγελέας παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Νέο περιστατικό πρόσληψης συνοριοφύλακα με πλαστά δικαιολογητικά.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης για ενδεχόμενες προσλήψεις στο δημόσιο με πλαστούς τίτλους σπουδών, μετά τις ανάλογες υποθέσεις δύο συνοριοφυλάκων της ΕΛΑΣ που ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη. Ερευνάται αν υπάρχουν κι άλλες παρόμοιες υποθέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα κληθούν να καταθέσουν μέλη της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων και καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σχετικά με τις γνώσεις τους για το θέμα. Σε δεύτερη φάση θα κληθούν να καταθέσουν εκπρόσωποι επιτροπών του ΑΣΕΠ, για να εξηγήσουν τις προϋποθέσεις και τον τρόπο επιλογής υποψηφίων σε διαγωνισμούς.

Στο μεταξύ, να παραπεμφθεί σε δίκη άλλος ένας συνοριοφύλακας, που προσλήφθηκε στην ΕΛΑΣ χρησιμοποιώντας πλαστά δικαιολογητικά, πρότεινε ο εισαγγελέας Βασίλης Φλωρίδης προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης. Ζητεί να δικαστεί σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τα αδικήματα της απάτης και της πλαστογραφίας σε βάρος του δημοσίου.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να κατέθεσε στο Αστυνομικό Τμήμα (Α.Τ.) της Θεσσαλονίκης αντίγραφο από πλαστό απολυτήριο γενικού λυκείου του νομού Σερρών. Μετέτρεψε την σχολική του απόδοση από "μέτρια" σε "καλή", αλλάζοντας τον γενικό βαθμό από 11 και 7/11 σε 16 και 7/11. Παράλληλα, φέρεται να νόθευσε και τις βαθμολογίες των επιμέρους μαθημάτων.

Με τον αναγραφόμενο βαθμό συγκέντρωσε περισσότερα μόρια και προσλήφθηκε στην ΕΛΑΣ, το 2001. Εργάστηκε από τις 20 Ιουλίου2001 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015, εισπράττοντας ως μισθούς για όλο αυτό το χρονικό διάστημα το συνολικό χρηματικό ποσό των 208.870 ευρώ και ως εκλογική αποζημίωση για τα έτη 2009 έως 25 Ιανουαρίου 2015 το ποσό των 2.880 ευρώ.

Είναι το δεύτερο περιστατικό που προέκυψε μέσα σ' ένα μήνα. Τέλη Μαΐου, αντεισαγγελέας Εφετών Βασίλη Τσιαρδάκας πρότεινε την παραπομπή ενός 50χρονου συνοριοφύλακα ο οποίος κατηγορείται ότι παραποίησε ημερομηνία γέννησης και βαθμό απολυτηρίου, στην Πέλλα, για να προσληφθεί σε διαγωνισμό της ΕΛΑΣ το 2000.