Skip to main content

Εισαγγελική έρευνα για έξτρα πληρωμή σήραγγας της Εγνατίας Οδού

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης για έξτρα πληρωμή της σήραγγας της Εγνατίας στα Γρεβενά

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήτης για την έξτρα πληρωμή της σήραγγας της «Εγνατίας Οδού Α.Ε.» στα Γρεβενά.

Μετά την κατασκευή, η ανάδοχος εταιρεία διεκδίκησε επιπλέον 25 εκατ. ευρώ για τη χρήση ακριβότερων υλικών, τα οποία και κέρδισε με δικαστική απόφαση.

Η έρευνα ανατέθηκε στην Οικονομική Αστυνομία για να διακριβωθεί αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της απιστίας, της ψευδούς βεβαίωσης και της απάτης προς το δικαστήριο. Ανωμοτί κλήθηκαν να καταθέσουν ο πρώην πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας «Εγνατία Οδός ΑΕ»,  όπως επίσης και μηχανικοί που εργάστηκαν στην κατασκευή της σήραγγας.

Η ανάδοχος εταιρεία έκανε αγωγή για να πληρωθεί περισσότερα και δικαιώθηκε από διοικητικό Εφετείο Κοζάνης, καθώς οι μηχανικοί βεβαίωσαν ότι τα υλικά ήταν ακριβότερα. Επίσης, η κατασκευαστική προσκόμισε ανακεφαλαιωτικούς πίνακες έγραφαν ότι χρησιμοποιήθηκαν υλικά κατηγορίας Α, ενώ η μελέτη και η σύμβαση έγραφαν ότι επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν υλικά κατηγορίας Β.

Η έρευνα θα εξετάσει εάν η διοίκηση της «Εγνατία Οδός ΑΕ», από το 2005 και μετά, ενήργησε προς το συμφέρον της εταιρείας που έχανε χρήματα, καθώς επίσης και γιατί δεν προχώρησε σε δικαστικές ενέργειες για να αποτρέψει την έξτρα πληρωμή των 25 εκατ. ευρώ στη μια από τις τρεις σήραγγες του νομού Γρεβενών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία περιλαμβάνεται πραγματογνωμοσύνη, σύμφωνα με την οποία τα δείγματα υλικών που ελήφθησαν αποδείχτηκε ότι ήταν κατηγορίας Β.