Skip to main content

'Ερευνα για «κουκούλωμα» φοροδιαφυγής εταιρειών από εφοριακούς

Ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς αναζητεί ποινικές ευθύνες σε εφοριακούς που δεν κατηγορούνται ότι δεν πραγματοποίησαν ελέγχους σε δύο εταιρίες.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος αναζητώντας ποινικές ευθύνες σε εφοριακούς που κατηγορούνται ότι δεν πραγματοποίησαν ελέγχους σε δύο εταιρίες καπνικών προϊόντων οι οποίες είναι ύποπτες για φοροδιαφυγή.

Ζητεί να διακριβωθεί αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της απόπειρας υπηρεσιακής απιστίας, της παράβασης καθήκοντος και οποιοδήποτε άλλο αδίκημα εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου περί διαφθοράς.

Στο πλαίσιο της έρευνας αναμένεται να ληφθούν ένορκες καταθέσεις από εφοριακούς και ανωμοτί καταθέσεις από υπάλληλο ΔΟΥ ΦΑΕ, επόπτη συνεργείου ελέγχου, λογιστή-οικονομικό διαχειριστή εταιρίας ο οποίος ήταν πρώην προϊστάμενος ΔΟΥ. Για τον τελευταίο θα ερευνηθεί, επιπλέον, αν έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ως λογιστής.

Επίσης, ως ύποπτοι τέλεσης αδικημάτων θα εξεταστούν ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος εταιρίας ο οποίος φέρεται ότι  απειλούσε εφοριακούς για να μην κάνουν ελέγχους, καθώς και η προϊσταμένη Οικονομικής Επιθεώρησης που φέρεται να καθυστέρησε να υποβάλλει πόρισμα ελέγχου, επί δύο χρόνια. Η συγκεκριμένη, στα τέλη  2014 επέστρεψε τη δικογραφία, χωρίς να προχωρήσει σε καμία ενέργεια, και παραιτήθηκε.

Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής:

Σύμφωνα με έγγραφο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, υπάλληλος ΔΟΥ ΦΑΕ δωροδοκήθηκε με περίπου 100.000 ευρώ για να κάνει ελλιπή έλεγχο σε εταιρία με καπνικά προϊόντα και σε δεύτερη εταιρία μεταφοράς των προϊόντων, η οποία τελικά απορροφήθηκε από την πρώτη. Το παραπάνω έγγραφο κοινοποιήθηκε στον κ. Δημόπουλο ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ζητώντας επανέλεγχο των δύο εταιριών.

Τελικά, από Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών συγκροτήθηκε συνεργείο ελέγχου αποτελούμενο από δύο εφοριακούς-υπαλλήλους της ΔΟΥ ΦΑΕ κι έναν επόπτη-εφοριακό της ίδιας ΔΟΥ. Κατά τον επανέλεγχο φέρεται ότι διαπιστώθηκε εκτεταμένη φοροδιαφυγή περίπου 60 εκατ.ευρώ που η πρώτη υπάλληλος δεν είχε διαπιστώσει, λόγω της δωροδοκίας.

Σύμφωνα με καταγγελία  που έφθασε στον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης  ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των εταιριών πίεζε και απειλούσε τις υπαλλήλους - εφοριακούς, λέγοντας ότι θα υποβάλλει μηνύσεις και υποστηρίζοντας ότι διαθέτει ισχυρό επιτελείο δικηγόρων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.Όταν υπάλληλος του συνεργείου απευθύνθηκε στον προϊστάμενο -επόπτη, αυτός αποδείχτηκε ότι γνώριζε πρόεδρο της εταιρίας και τον λογιστή που ήταν πρώην εφοριακός.

Ο επόπτης του συνεργείου ελέγχου υπέβαλε παραίτηση η οποία δεν έγινε δεκτή. Σύμφωνα με την καταγγελία, φέρεται ότι είχε απροθυμία για τον επανέλεγχο λέγοντας στις δύο υπαλλήλους του συνεργείου ότι θα υπογράψει τον έλεγχο με κάθε επιφύλαξη και ότι η υπόθεση "θα χαθεί" στα δικαστήρια. Εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς οι δύο υπάλληλοι του συνεργείου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

Ο κ. Δημόπουλος ζήτησε να συνεχίσουν οι ίδιες την έρευνα ενώ έστειλε αρμοδίως έγγραφο για την αντικατάσταση του επόπτη.