Skip to main content

Εισαγγελέας: Όχι μηνύσεις σε όλα τα μέλη ΔΣ για φοροδιαφυγή

Την ορθή διαχείριση υποθέσεων φοροδιαφυγής για όσους συμμετέχουν σε διοικητικά συμβούλια ΑΕ παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Την ορθή διαχείριση υποθέσεων φοροδιαφυγής για πρόσωπα που συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια ανώνυμων εταιρειών παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας. Η παραγγελία εστάλη στην επίκουρη οικονομική εισαγγελέα Βασιλική Μπούρα έτσι ώστε να ενημερωθούν οι Οικονομικές Υπηρεσίες με σχετικές αποφάσεις του Άρειου Πάγου για την πληρέστερη κατανόηση της σχετικής νομολογίας.

Ο κ. Τσόγκας αντιλήφθηκε ότι από τους προϊσταμένους οικονομικών υπηρεσιών καταμηνύονται για πράξεις φοροδιαφυγής πρόσωπα που συμμετέχουν σε συλλογικά όργανα διοίκησης ανώνυμων εταιρειών. Σύμφωνα με τον νόμο αυτά τα πρόσωπα μπορούν να καταμηνυθούν μόνο αν ασκούν καθήκοντα διοίκησης-εκπροσώπησης του προέδρου του ΔΣ ή του διευθύνοντος συμβούλου.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας ζητεί από την επίκουρη οικονομική εισαγγελέα να μεριμνήσει για τα εξής:

1ον: Να γίνει σαφές στους προϊσταμένους των οικονομικών υπηρεσιών ότι αν καταμηνύσουν τα παραπάνω πρόσωπα, είναι υποχρεωμένοι να συμπεριλάβουν στη μηνυτήρια αναφορά περιστατικά, από τα οποία προέκυψε ότι τα εν λόγω πρόσωπα αναπλήρωσαν για συγκεκριμένο χρόνο και για συγκεκριμένες πράξεις διοίκησης τους προέδρους του ΔΣ ή τους διευθύνοντες συμβούλους και ότι έτσι βαρύνονται με τις πράξεις φοροδιαφυγής.

2ον: Να γίνει σαφές ότι στον συγκεκριμένο νόμο περιγράφονται περιοριστικά τα πρόσωπα, που είναι φυσικά υποκείμενα των πράξεων φοροδιαφυγής και ότι δεν νοείται η διεύρυνση του πλαισίου με καταμήνυση προσώπων, εφόσον δεν άσκησαν διοίκηση  σε αναπλήρωση των εκπροσώπων, που οπωσδήποτε ευθύνονται.

3ον: Να γίνει σαφές ότι αν υπάρχουν περιστατικά από τα οποία προκύπτει ευθύνη προσώπου, που εν τοις πράγμασι ασκεί τη διοίκηση της εταιρείας, τούτο πρέπει να καταμηνύεται οπωσδήποτε και είναι προς διερεύνηση η συμμετοχή του προσώπου που αναγράφεται στο ΦΕΚ ως εκπρόσωπος της εταιρείας.