Skip to main content

Προκαταρκτική εξέταση για τους διαγωνισμούς στην Καθαριότητα

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε ο εισαγγελέας διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης για τους διαγωνισμούς στη Διεύθυνση Ανακύκλωσης.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε ο εισαγγελέας διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης για τους διαγωνισμούς στη Διεύθυνση Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης. Ζητεί να διακριβωθεί αν στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες  της απιστίας, της ψευδούς βεβαίωσης κι οποιοδήποτε άλλο αδίκημα.

Ο κ. Ζήσης ανέθεσε την έρευνα στην Οικονομική Επιθεώρηση που καλείται να ελέγξει τα εξής: Τις τρεις επίμαχες συμβάσεις, συνολικού ύψους 800.000 ευρώ, αν εκτελέστηκαν οι εργασίες, καθώς δεν υπάρχουν πρωτόκολλα παραλαβής, και αν υπέστη οικονομική ζημιά ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης θα κληθούν να δώσουν ένορκες καταθέσεις δημοσιογράφοι που υπέγραψαν σχετικά ρεπορτάζ και ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της οικονομικής επιτροπής, Πέτρος Λεκάκης και Εφραίμ Κυριζίδης αντίστοιχα. Ανωμοτί θα καταθέσουν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Παππάς, οι προϊστάμενοι των τμημάτων Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και του Γραφείου Κίνησης, καθώς και τα μέλη της επιτροπής διαγωνισμού που έκαναν τις εισηγήσεις.

Επιπλέον ο εισαγγελέας ζητεί να προσκομιστούν: Το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που περιγράφει παρατυπίες στους σχετικούς διαγωνισμούς και το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που παρήγγειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, μετά την δημοσιοποίηση των καταγγελιών.

Προηγήθηκαν αναφορές του δημοτικού συμβούλου Εφραίμ Κυριζίδη, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της οικονομικής επιτροπής και ήδη έχει προσκομίσει στοιχεία στον εισαγγελέα διαφθοράς.
Η υπόθεση αφορά τους διαγωνισμούς στον τομέα καθαριότητας που κέρδισε η ίδια εταιρεία, κι έναν ακόμη διαγωνισμό. Στην τελευταία περίπτωση αφαιρέθηκε η άδεια από τον ανάδοχο καθώς δεν διέθετε τους απαραίτητους χώρους για την επισκευή των απορριμματοφόρων.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, η πάρεδρος του ελεγκτικού συνεδρίου διαπίστωσε μείζονες παρατυπίες σε όλα τα στάδια των διαδικασιών για τους δύο διαγωνισμούς, επισκευής κάδων απορριμμάτων ύψους 240.000 ευρώ και επισκευής κοντέινερ μεταφοράς απορριμμάτων σε εξωτερικά συνεργεία ύψους 224.721 ευρώ.