Skip to main content

Εισαγγελέας για την υπόθεση με τη δυσοσμία και τα προσωπικά δεδομένα

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος καλείται να διαπιστώσει τυχόν παράβαση του άρθρου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση με τη δημιουργία αρχείου με προσωπικά δεδομένα πολιτών που καταγγέλλουν τις συνθήκες δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάμπρος Τσόγκας από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος.

Η αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Αναστασία Καλαϊτζή, αρμόδια για τη δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καλείται να ερευνήσει τη διαπίστωση παράβασης του άρθρου 22 Ν.2472/1997 (αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων) και να γίνει έστω και δειγματοληπτικά «διασταύρωση της συλλογής, αποθήκευσης, επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων πολιτών, σε τι δηλαδή συνίσταται τούτο, με ποιο τρόπο έγινε και από ποια άτομα».

Ζητείται, ακόμη, να γίνουν «οι δέουσες κατά το άρθρο 251 ΚΠΔ ενέργειες και αν προκύψουν ενδείξεις να ληφθούν ανώμοτες καταθέσεις υπόπτων» και να υποβληθεί η δικογραφία με αναφορά αποτελεσμάτων έρευνας από τον διευθυντή της Δίωξης.

Υπενθυμίζεται ότι την επίμαχη έκθεση είχαν παραγγείλει τα Ελληνικά Πετρέλαια από εταιρεία επικοινωνίας, σχετικά με τη δυσοσμία στον δυτικό τομέα της πόλης. Ωστόσο, τα ΕΛΠΕ, σε ανακοίνωσή τους, εξέφραζαν κατηγορηματικά την αντίθεσή τους «για οποιαδήποτε αναφορά στοιχείων της προσωπικής ζωής και δραστηριότητας των πολιτών και των εκπροσώπων τους», σχολιάζοντας το «φερόμενο ως κείμενο των ΕΛΠΕ». Εξάλλου, γνωστοποιούσαν ότι η σύμβαση με τη συγκεκριμένη εταιρεία καταγγέλθηκε.