Skip to main content

Εισαγγελέας για την ανεύρεση των κλεμμένων λειψάνων της Αγ. Αναστασίας

Το Εφετείο καταδίκασε 4 Ρουμάνους που παραδέχθηκαν ότι διέπραξαν τις διακεκριμένες κλοπές αλλά δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες για τον τελικό παραλήπτη.

Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρου Τσόγκα διενεργείται προκαταρκτική εξέταση για την ανεύρεση  των κλεμμένων ιερών λειψάνων, της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας. Πρόσφατα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης καταδίκασε τελεσίδικα τέσσερις Ρουμάνους οι οποίοι παραδέχτηκαν ότι διέπραξαν τις διακεκριμένες κλοπές αλλά δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες για τον τελικό παραλήπτη των κλοπιμαίων.

Στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι είπαν ότι έκαναν πακέτα τα κλοπιμαία και τα μετέφεραν στη Ρουμανία , με λεωφορείο. Στο δεύτερο δικαστήριο ονόμασαν κάποιον παραλήπτη, καθώς ένας παραδέχτηκε ότι τα παρέλαβε ο πατέρας άλλου κατηγορούμενου που εμφανίζεται ως αρχηγός της εδώ σπείρας. Από την Ιερά Μονή της Αγίας Αναστασίας κάνουν λόγο για στοχευμένη ενέργεια θεωρώντας ότι ήταν άλλος   ο παραγγέλων- τελικός παραλήπτης. Τα ιερά λείψανα δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα και οι διωκτικές αρχές εκτιμούν ότι βρίσκονται εκτός Ελλάδας, πιθανότατα σε χώρα της πρώην ΕΣΣΔ.

Με βάση σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, ο κ. Τσόγκας ζητεί από τον αρμόδιο αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτρη Φερεντίνο  να παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις πράξεις της «αποδοχής προϊόντων εγκλήματος» και της «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα», σχετικά με τον τρόπο απόκτησης των ιερών λειψάνων που εκλάπησαν από την Ιερά Μονή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, στις 23 Απριλίου 2012. Η έρευνα ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, θα ληφθούν υπόψη και τα πρακτικά της δευτεροβάθμιας δίκης που επέβαλε ποινές κάθειρξης 10 ετών στους τρεις και 8ετή κάθειρξη στον τέταρτο κατηγορούμενο καθώς κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της «διακεκριμένης κλοπής κινητών αντικειμένων που προορίζονται για θρησκευτική λατρεία, από κοινού».