Skip to main content

Παρέμβαση εισαγγελέα για ρατσιστική βία στο δημοτικό σχολείο Προφήτη

Στο πλαίσιο της έρευνας, θα ληφθούν ανώμοτες καταθέσεις υπόπτων, κυρίως γονέων παιδιών που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο.

Τη διενέργεια επείγουσας προκαρκτικής εξέτασης από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαπιστωθεί ενδεχόμενη τέλεση παραβάσεων του νόμου περί ρατσιστικής βίας, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας, με αφορμή την απόφαση γονέων του δημοτικού σχολείου Προφήτη Βόλβης να απέχουν τα παιδιά τους από τα μαθήματα, εξαιτίας της φοίτησης προσφυγόπουλων.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας ζητεί να διερευνηθεί αν στοιχειοθετείται «προτροπή σε πράξη που μπορεί να προκαλέσει μίσος κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, εθνική καταγωγή και κατά τρόπο που ενέχει απειλή για την ελευθερία και τη σωματική ακεραιότητα άλλου ή εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη (δηλαδή δημιουργεί συνθήκες εκδίκησης, περιφρόνησης της κοινωνικής ειρήνης, αμφισβήτησης της συνυπαρξης ομάδων με διαφορετικά χαρακτηριστικά για τη θρησκεία, γλώσσα)».

Ακόμη, σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, «θα διερευνηθεί τυχόν εξαναγκασμός σε πράξη ή παράλειψη για την παρακολούθηση διδασκαλίας σε σχολείο ή έμπρακτης εξύβρισης με τυχαία επιλογή του θύματος από τη γενικευμένη εκδήλωση της προσβλητικής συμπεριφοράς των υπόπτων με ρατσιστικά κίνητρα».

Στο πλαίσιο της έρευνας, θα ληφθούν ανώμοτες καταθέσεις υπόπτων, κυρίως γονέων παιδιών που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο, όπως ανέφερε δικαστική πηγή στη Voria.gr.