Skip to main content

Εισαγγελέας για επισκευή οχημάτων του δήμου σε «ανύπαρκτο συνεργείο»

Έρευνα για να διαπιστωθεί πώς κέρδισε διαγωνισμό για την επισκευή οχημάτων του δήμου Θεσσαλονίκης μια εταιρεία που δεν διαθέτει συνεργείο.

του Βασίλη Παπαναστασούλη

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος για να διαπιστωθεί πώς κέρδισε διαγωνισμό για την επισκευή οχημάτων του δήμου Θεσσαλονίκης μια εταιρεία που δεν διαθέτει συνεργείο. Προηγήθηκε ανώνυμη καταγγελία από άλλο διαγωνιζόμενο ο οποίος αποκλείστηκε ενώ πληρούσε της τυπικές προϋποθέσεις.

Η έρευνα ανατέθηκε στο ΣΔΟΕ που καλείται να διακριβώσει αν τελέστηκε κακουργηματική δωροδοκία, απάτη σε βάρος Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), παράβαση καθήκοντος και οποιοδήποτε άλλο αδίκημα υπάγεται στο νόμο περί διαφθοράς. Στο πλαίσιο αυτό, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος θα πραγματοποιήσει ελέγχους για όλους του διαγωνισμούς που συμμετείχαν σχετικές εταιρείες και σε όλες τις συμβάσεις που υπογράφηκαν.

Ο καταγγέλλων ανέφερε ότι διαθέτει συνεργείο επισκευής οχημάτων και, λόγω της οικονομικής κρίσης ,αποφάσισε να συμμετάσχει σε (δημόσιο, διεθνή, μειοδοτικό) διαγωνισμό που διενήργησε, στις 17 Οκτωβρίου 2014, ο δήμος Θεσσαλονίκης και αφορούσε την επισκευή οχημάτων και μηχανημάτων έργου του δήμου Θεσσαλονίκης προϋπολογισμού δαπάνης 4.065.150 ευρώ.

Συμμετείχε στο σκέλος της κατηγορίας επισκευής οχημάτων μεταφοράς προσώπων, όπως είναι τα λεωφορεία μεταφοράς ΑΜΕΑ, προϋπολογισμού 364.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης και θεωρώντας ότι οι λόγοι αποκλεισμού του ήταν ανύπαρκτοι, προσέφυγε υποβάλλοντας τις σχετικές ενστάσεις στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου και στην Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Οι ενστάσεις απορρίφθηκαν αλλά ο διαγωνισμός συνεχίστηκε και με απόφαση της οικονομικής επιτροπής ανατέθηκε σε άλλη εταιρεία, με  έκπτωση 12% και προϋπολογισμό δαπάνης 369.000 ευρώ, σύμφωνα με την καταγγελία.

Ύστερα από έρευνα, ο καταγγέλλων διαπίστωσε ότι ενώ η εν λόγω εταιρεία συμμετείχε σε διαγωνισμό του δήμου σχετικό με το αντικείμενο επισκευής οχημάτων (εμφανιζόμενη ότι έχει βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας, συνεργείο συντήρησης και επισκευής μηχανικών βλαβών οχημάτων) βρίσκεται στεγασμένη σε μια ημιτελή  αποθήκη.

"Επιπροσθέτως το γεγονός της ανυπαρξίας του συνεργείου (πλην των χαρτιών) επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το προσωπικό που εμφανίζεται ότι εργάζεται στο συνεργείο (2 άτομα), σύμφωνα με το πρόγραμμα επιθεώρησης εργασίας "απασχολείται" σε απογευματινές ώρες -μόνο ο ένας εκ των δύο και το πολύ 3 ώρες ημερησίως.

Είναι αδιανόητο η εταιρεία να παίρνει τη δουλειά χωρίς να έχει τις τυπικές τουλάχιστον προϋποθέσεις και να τιμολογεί στο δημόσιο εργασίες που στην καλύτερη περίπτωση τις αναθέτει αλλού (σε άλλο συνεργείο) αλλά ενδεχομένως απλά τιμολογούνται χωρίς να πραγματοποιούνται" αναφέρεται στην καταγγελία.