Skip to main content

Ήρθε για να μείνει η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σποράδων

H Hellenic Seaways διατηρεί και το 2017 το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Σποράδες. Πιλοτική σύνδεση με νησιά του Β.Αιγαίου, «αντέχει» τουριστικά η πόλη

Παραμένει και το 2017, όπως όλα δείχνουν, η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα νησιά των Σποράδων (Σκιάθο, Σκόπελο, Αλλόνησο) από τη Hellenic Seaways, που πραγματοποιείται τη φετινή θερινή περίοδο και ήδη έχει φτάσει σε επίπεδο βιωσιμότητας.

Τη βούληση της Hellenic Seaways να συνεχίσει το δρομολόγιο επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Γιάννης Αμανατίδης, στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε υπό τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Σπύρο Πέγκα, με τα σημαντικότερα πρακτορεία incoming τουρισμού.

Η ανταπόκριση του βορειοελλαδικού κοινού στη σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σποράδων κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική, και, όπως προκύπτει από πρόσφατο ρεπορτάζ της Voria.gr, τον Ιούλιο οι κρατήσεις για Σκόπελο, Αλόννησο και Σκιάθο, ξεπερνούν το 80% και φτάνουν ως και το 90% στις πληρότητες του σκάφους, μέχρι τουλάχιστον το Δεκαπενταύγουστο.

Ο κ. Αμανατίδης ζήτησε τη στήριξη του δήμου και των τουριστικών πρακτόρων για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με νησιά του Βορείου Αιγαίου, η οποία ξεκινάει πιλοτικά τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, με ένα δρομολόγιο την εβδομάδα. Πρόκειται ουσιαστικά για το δρομολόγιο Πειραιάς-Μεστά(Χίος)-Μυτιλήνη-Λήμνος που εκτελεί το πλοίο «Νήσος Σάμος» της εταιρείας, στο οποίο θα προστεθεί η Θεσσαλονίκη από την 1η Αυγούστου. Το πλοίο θα αναχωρεί κάθε Δευτέρα στις 6 το απόγευμα και θα επιστρέφει στο λιμάνι της πόλης επίσης κάθε Δευτέρα στις 16:30.

«Αντέχει» τουριστικά η Θεσσαλονίκη – Ποιες εθνικότητες «παίζουν» δυνατά

Μικρή άνοδο του τουριστικού ρεύματος αναμένεται να καταγράψει τη φετινή θερινή σεζόν η Θεσσαλονίκη, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Πέγκα, δείχνει να «κρατάει», παρά τη μείωση που παρατηρείται σε κοντινούς προορισμούς, όπως η Χαλκιδική και η Πιερία.

«H φετινή χρονιά είναι δύσκολη για τον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής από την εικόνα που παρουσιάζουν η Χαλκιδική και η Πιερία. Η Θεσσαλονίκη, πάντως, δείχνει να αντέχει, και φαίνεται πως θα κλείσει με μικρή άνοδο», λέει χαρακτηριστικά.

Οι αγορές που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης φέτος στη Θεσσαλονίκη είναι παραδοσιακά η κυπριακή και η τουρκική, ενώ αυξημένοι εμφανίζονται οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί. Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα αναμένεται να κινηθεί η ρωσική αγορά.

Εξάλλου, ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Διπλωματίας των Πόλεων, πραγματοποιεί επισκέψεις σε πόλεις της δυτικής Ευρώπης στις οποίες στοχεύει για την προσέλκυση τουριστών. Ήδη αντιπροσωπεία του δήμου, υπό τον κ. Πέγκα, έχει επισκεφθεί το Μιλάνο, τη Μπολόνια, το Παρίσι και την Αγία Πετρούπολη, ενώ στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται επισκέψεις σε Λευκωσία, Κολωνία, Άμστερνταμ, Βιέννη και Βαρσοβία.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση με τα τουριστικά πρακτορεία, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πρότεινε στους πράκτορες να εισάγουν στα πακέτα που προσφέρουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε διάφορα πολιτιστικά δρώμενα στην πόλη, όπως τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ, τα Δημήτρια, το Food Festival κα. Στόχος είναι να «χτυπηθεί» ο έντονος ανταγωνισμός από τις ιστοσελίδες που αφορούν το online booking, στις οποίες καταφεύγει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 20-30% όσων επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη.