Skip to main content

Ιρλανδία: Τη διάλυση του Κοινοβουλίου ζήτησε ο πρωθυπουργός

Η 26η Φεβρουαρίου θεωρείται πιθανότερη ημερομηνία για τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών στην Ιρλανδία. Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Σε προεκλογική περίοδο μπαίνει η Ιρλανδία, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντα Κένι ζήτησε από τον πρόεδρο την διάλυση του κοινοβουλίου επιβεβαιώνοντας τις φήμες ότι η ημερομηνία κατά την οποία θα οδηγηθούν στις κάλπες οι πολίτες θα είναι η 26η Φεβρουαρίου.

Στην Ιρλανδία, οι πολίτες εκφράζουν έντονη δυσφορία από τις πολιτικές λιτότητας με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ο κυβερνών μνημονιακός συνασπισμός δεν θα αποσπάσει την πλειοψηφία στις εκλογές.

Την ίδια ώρα , το Σιν Φέιν εμφανίζει ποσοστό 21% στην πρόθεση ψήφου, κι αν αυτό επιβεβαιωθεί και στις κάλπες του Φεβρουαρίου, θα σηματοδοτήσει ριζικές ανακατατάξεις στη χώρα .

"Η Ιρλανδία, που από κέλτικος τίγρης της δεκαετίας του 200 έγινε ο καλύτερος μαθητής της λιτότητας, βρίσκεται πλέον στο χείλος μεγάλων πολιτικών αναταράξεων”, είχε προειδοποιήσει στις 26 Ιανουαρίου 2015 το πρακτορείο Bloomberg. "Αυτό που επικράτησε μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία σίγουρα θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα της Ιρλανδίας, εκτιμούν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές".

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η κυβέρνηση του δεξιού κόμματος "Φίνε Γκελ",  που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην εξουσία στο Δουβλίνο , έχει μία γερή δόση ανθελληνισμού.

"Η Ιρλανδία δεν έχει τίποτε κοινό με την Ελλάδα, μία χώρα δεν εξάγει παρά ένα και μόνο προιόν, το τυρί φέτα", είχε δηλώσει πριν από τρία χρόνια ο Μάικλ Νούναν, ο νυν υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας.  

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Ιρλανδοί θα απαλλαγούν και από τον πρωθυπουργό Εντα Κένι αλλά και τον υπουργό Οικονομικών  Μάικλ Νούναν.