Skip to main content

Ιρλανδία: Ολοκληρώνει την τρέχουσα θητεία του ο πρωθυπουργός Κένι

Ανέκαθεν είχα την πρόθεση να υπηρετήσω μια πλήρη θητεία αλλά όχι να οδηγήσω το κόμμα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, τόνισε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός

Δεν προτίθεται να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος του, πριν ολοκληρώσει την πλήρη θητεία του και αφήσει έναν νέο πολιτικό να οδηγήσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ξεκαθάρισε ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Ιρλανδίας 'Εντα Κένι.

Ο 65χρονος κ. Κένι ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που εφάρμοσε στη χώρα του μνημονιακό πρόγραμμα και στις αρχές του μήνα επέστρεψε στην πρωθυπουργία ως επικεφαλής μιας αποδυναμωμένης κυβέρνησης μειοψηφίας. Η κυβέρνησή του αναμένεται ότι θα παραμείνει στην εξουσία τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2018.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο κ. Κένι, που είναι πρόεδρος του Φάιν Γκέιλ τα τελευταία 14 χρόνια, έχει δηλώσει ότι δεν θα επιδιώξει να εκλεγεί για τρίτη συνεχόμενη θητεία στην ηγεσία του κόμματος. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούσαν ότι θα παραιτηθεί πριν από το 2018 ώστε ένας νέος ηγέτης να αναλάβει την επόμενη προεκλογική εκστρατεία. Στις βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου του Φάιν Γκέιλ έχασε το ένα τρίτο των εδρών του στο κοινοβούλιο.

«Ανέκαθεν έλεγα ότι πρόθεσή μου είναι να υπηρετήσω μια πλήρη θητεία, αλλά όχι και να οδηγήσω το κόμμα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Αυτό το έχω ξεκαθαρίσει πλήρως», είπε ο κ. Κένι, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση RTE.

Το δεύτερο σε αριθμό βουλευτών κόμμα της Ιρλανδίας, το κεντρώο Φιάνα Φέιλ, έχει συμφωνήσει ότι θα απέχει από τις σημαντικές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο ώστε να επιτρέψει στην κυβέρνηση μειοψηφίας να περνά χωρίς πρόβλημα τα νομοσχέδια.