Skip to main content

Ειρήνη στη Συρία ευχήθηκε στο πασχαλινό του μήνυμα ο πάπας Φραγκίσκος

Τα μέτρα ασφαλείας στο Βατικανό είχαν ενισχυθεί σημαντικά για αυτήν την εορταστική περίοδο, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στην Αίγυπτο.

Eνώπιον χιλιάδων πιστών και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, τέλεσε σήμερα o πάπας Φραγκίσκος την παραδοσιακή πασχαλινή λειτουργία στον πρόναο της βασιλικής του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, ζητώντας ειρήνη στη Συρία και σε όλον τον κόσμο, ιδίως στους Αγίους Τόπους.

Η λειτουργία ξεκίνησε στις 10.00 (11.00 ώρα Ελλάδας). Πολλοί πιστοί είχαν συγκεντρωθεί στον χώρο από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τα μέτρα ασφαλείας στο Βατικανό είχαν ενισχυθεί σημαντικά για αυτήν την εορταστική περίοδο, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σε δύο κοπτικές εκκλησίες στην Αίγυπτο, την Κυριακή των Βαΐων. Όλο το τετράγωνο γύρω από τη βασιλική του Αγίου Πέτρου είχε αποκλειστεί και στα σημεία πρόσβασης γινόταν ένας πρώτος έλεγχος των πιστών. Η πρόσβαση στην ίδια την πλατεία γινόταν μόνο μέσω των διόδων όπου είχαν τοποθετηθεί ανιχνευτές, παρόμοιοι με εκείνους που υπάρχουν στις πύλες των αεροδρομίων.

Εκατοντάδες αστυνομικοί και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή. Ενισχυμένες ήταν οι περιπολίες και τις δύο προηγούμενες ημέρες, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο.

Στο παραδοσιακό, αναστάσιμο μήνυμά του Urbi et Orbi («Στην πόλη και τον κόσμο»), που ακολούθησε τη λειτουργία, ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε έντονα την «επαίσχυντη» βομβιστική επίθεση εναντίον λεωφορείων που μετέφεραν εκτοπισμένους Σύρους, έξω από το Χαλέπι. «Είθε ο Θεός να στηρίξει εκείνους που προσπαθούν ενεργά να γιατρέψουν τις πληγές και να παράσχουν ανακούφιση στον άμαχο πληθυσμό της Συρίας, της πολυαγαπημένης και μαρτυρικής Συρίας, στα θύματα του πολέμου που δεν σταματά να σπέρνει τον τρόμο και τον θάνατο» είπε ο Αργεντινός ποντίφικας.

Ο πάπας ζήσε επίσης από τον Θεό «να δώσεις στους ηγέτες των λαών το θάρρος να αποφύγουν την επέκταση των συγκρούσεων και να σταματήσουν το εμπόριο όπλων». Όπως σημείωσε, για τους Χριστιανούς ο αναστημένος Χριστός γίνεται «συνοδοιπόρος όλων εκείνων που αναγκάζονται να αφήσουν τη γη τους εξαιτίας των ένοπλων συγκρούσεων, των τρομοκρατικών επιθέσεων, των λιμών, των καταπιεστικών καθεστώτων».

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ο Θεός «να βοηθήσει την Ουκρανία που ακόμη μαστίζεται από μια αιματηρή σύγκρουση», ενώ το ίδιο ευχήθηκε και για τους Άγιους Τόπους, το Νότιο Σουδάν, την Υεμένη, το Ιράκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.