Skip to main content

Το Ιράν ζητά από την FIFA να αποκλείσει το Ισραήλ

Το Ιράν καλεί την FIFA και τους ποδοσφαιρικούς φορείς να «αποκλείσουν πλήρως» την ισραηλινή ομοσπονδία

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα (10/2) ότι ζήτησε από την FIFA να τιμωρήσει με αποκλεισμό την ομοσπονδία του Ισραήλ, λόγω του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της ποδοσφαιρικής του ομοσπονδίας, το Ιράν καλεί την FIFA και τους ποδοσφαιρικούς φορείς να «αποκλείσουν πλήρως» την ισραηλινή ομοσπονδία «από όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο».

Παράλληλα, το Ιράν ζητά να ληφθούν «άμεσα και σοβαρά μέτρα» από την FIFA και τις ποδοσφαιρικές οργανώσεις «για να αποτρέψουν τη συνέχιση των εγκλημάτων του Ισραήλ και να παρέχουν τρόφιμα, πόσιμο νερό, φάρμακα και ιατρικές προμήθειες σε αθώους και σε πολίτες».

Ο πόλεμος στην Λωρίδα της Γάζας πυροδοτήθηκε από μια άνευ προηγουμένου επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου από την παλαιστινιακή Χαμάς κατά του Ισραήλ, που άφησε πάνω από 1.160 νεκρούς, κυρίως άμαχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε στοιχεία Ισραηλινών αξιωματούχων.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ εξαπέλυσε μια τεράστια επίθεση που άφησε τουλάχιστον 27.940 νεκρούς στη Γάζα, στη συντριπτική τους πλειονότητα αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας των Παλαιστινιακών αρχών, που ανέλαβαν την εξουσία το 2007 στο παλαιστινιακό έδαφος.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ, τον «ορκισμένο εχθρό του» και απαγορεύει κάθε επαφή μεταξύ Ιρανών και Ισραηλινών αθλητών.

Τον περασμένο Αύγουστο, ένας Ιρανός αρσιβαρίστας τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τις αρχές της χώρας του μετά από χειραψία με έναν Ισραηλινό αθλητή κατά την διάρκεια ενός αγώνα στην Πολωνία.

Το 2021, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ προέτρεψε τους αθλητές «να μην σφίξουν τα χέρια με έναν εκπρόσωπο του ισραηλινού εγκληματικού καθεστώτος για να αποκτήσουν μετάλλιο».

Για χρόνια, οι Ιρανοί αθλητές κατάφερναν να αποφύγουν να συναντήσουν Ισραηλινούς σε αγώνες με το να αποκλείονται ή να παρέχουν ιατρικά πιστοποιητικά ακαταλληλότητας ν' αγωνισθούν.

Μια ομάδα 12 ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένων της Παλαιστίνης, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ζήτησε επίσης «από τους ηγέτες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου να αποκλείσουν το Ισραήλ λόγω του πολέμου εναντίον της Χαμάς στην Γάζα», όπως ανέφερε την περασμένη Πέμπτη το Sky News.