Skip to main content

Ιράν: Συνεχίζει κανονικά το πυρηνικό της πρόγραμμα

Το Ιράν θα ενημερώσει τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας για την πρόοδο των σχεδίων κατασκευής των δέκα νέων εργοστασίων εμπλουτισμού ουρανίου.
Το Ιράν θα ενημερώσει τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας για την πρόοδο των σχεδίων κατασκευής των δέκα νέων εργοστασίων εμπλουτισμού ουρανίου, μετέδωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Επεκτείνοντας το πυρηνικό της πρόγραμμα και αντιδρώντας στην απόφαση που έλαβε η ΙΑΕΑ, η Τεχεράνη ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα κατασκευάσει δέκα ακόμα εργοστάσια εμπλουτισμού ουρανίου, όπως αυτό στη Νατάνζ.

Η απόφαση της ΙΑΕΑ που υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα καταδικάζει το Ιράν για την κατασκευή δεύτερου εργοστασίου εμπλουτισμού κοντά στην πόλη Κομ, ζητώντας να σταματήσει η κατασκευή του.

Ανώτερος ιρανός διπλωμάτης, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν έχει πρόθεση να συνεργαστεί με την ΙΑΕΑ παρά μόνο στο πλαίσιο των όσων προβλέπονται από τους κανονισμούς ασφαλείας, μετέδωσε το IRNA.

«Με βάση τους κανονισμούς ασφαλείας, μετά την εγκατάσταση των εξοπλισμών (συσκευές φυγοκέντρησης) και μόνον 180 ημέρες πριν από την τροφοδοσία των συσκευών αυτών με αέριο θα πρέπει να ενημερώσουμε την ΙΑΕΑ», δήλωσε ο Αμπολφάζλ Ζοχρεχβάντ, πρώην πρεσβευτής του Ιράν στην Ιταλία.
«Θα ενεργήσουμε στο πλαίσιο των κανονισμών αυτών» υπογράμμισε.


Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ