Skip to main content

Ιράν: 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην κηδεία του Ραφσαντζανί

Ο θάνατός του αποτελεί πλήγμα για τον νυν πρόεδρο Χασάν Ροχανί, όπως και για το στρατόπεδο των μεταρρυθμιστών και των μετριοπαθών, σύμφωνα με αναλυτές

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παρέστησαν στην κηδεία του πρώην προέδρου του Ιράν Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, ενώ οι αρχές της Τεχεράνης υποστηρίζουν ότι στην κηδεία παραβρέθηκαν 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο αποθανών ενταφιάστηκε στο μαυσωλείο του Αλί Χομεϊνί, στη νότια Τεχεράνη, δίπλα στον πατέρα της Ισλαμικής Επανάστασης, τον ιμάμη Χομεϊνί, του οποίου είχε διατελέσει στενός συνεργάτης.

Ο θάνατος, προχθές Κυριακή, σε ηλικία 82 ετών, του ανθρώπου που κατείχε την πλειονότητα των πλέον υψηλών αξιωμάτων της χώρας του, μεταξύ των οποίων εκείνο του προέδρου (1989-1997), είναι ένα πλήγμα για τον νυν πρόεδρο Χασάν Ροχανί, όπως και για το στρατόπεδο των μεταρρυθμιστών και των μετριοπαθών, σύμφωνα με αναλυτές.

Το λευκό τουρμπάνι του πρώην προέδρου, που ήταν επίσης ιερωμένος, και μια φωτογραφία του τοποθετήθηκαν πάνω στο φέρετρό του, το οποίο μεταφέρθηκε με κιλλίβαντα που προπορευόταν αργά του εντυπωσιακού πλήθους προς την κατεύθυνση του μαυσωλείου.

Η αυτοκινητοπομπή έφθασε στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης όπου ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ, περιστοιχισμένος από τις ανώτατες ιρανικές αρχές, είπε «την προσευχή του θανάτου» σε μια πένθιμη ατμόσφαιρα.

Σε μια σπάνια κίνηση οι ΗΠΑ εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του Ραφσαντζανί, παρότι αυτός ήταν μια από τις ηγετικές προσωπικότητες της Ισλαμικής Επανάστασης το 1979 και της ρήξης των σχέσεων της Τεχεράνης με την Ουάσινγκτον.

«Ο πρώην πρόεδρος Ραφσαντζανί ήταν ένα πρόσωπο πρώτης γραμμής καθ΄όλη την ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Η σημερινή ημέρα είχε κηρυχθεί αργία στο Ιράν, ενώ η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ήταν δωρεάν προκειμένου να μπορέσει ο κόσμος να πάει στην κηδεία.