Πέμπτη 24 Μαΐου 2018
x

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: 1,5 ΕΚΑΤ. ΠΑΚΕΤΑ ΜΕ ΛΑΘΡΑΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΣΕ ΦΟΡΤΗΓΟ ΠΛΟΙΟ

Το πλοίο είχε αναχωρήσει από το Μαυροβούνιο με προορισμό τη Λιβύη και επρόκειτο να ξεφορτώσει το λαθραίο εμπόρευμα σε όρμο της Κρήτης.

Σε 1.557.200 ανέρχονται τα πακέτα με λαθραία τσιγάρα, τα οποία έκρυβε στα αμπάρια του το φορτηγό πλοίο με σημαία Τανζανίας που εντοπίστηκε την Παρασκευή σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Το GOLENDRI, με έξι Ουκρανούς ως πλήρωμα, οδηγήθηκε συνοδεία σκάφους ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος στο λιμάνι του Ηρακλείου, όπου έγινε η καταμέτρηση του φορτίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πλοίο είχε αναχωρήσει από το Μαυροβούνιο με προορισμό τη Λιβύη και επρόκειτο να ξεφορτώσει το λαθραίο εμπόρευμα σε όρμο της Κρήτης, από όπου με τη βοήθεια ταχυπλόου, θα το παραλάμβαναν φορτηγά οχήματα.

Οι διαφυγόντες φόροι και δασμοί για το Δημόσιο από την τεράστια αυτή ποσότητα λαθραίων τσιγάρων ανέρχονται σε 6.019.186,94 εκατ. ευρώ.

Το GOLENDRI εντοπίστηκε την Παρασκευή από περιπολικό σκάφος ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού να πλέει στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας, με το αυτόματο σύστημα εντοπισμού (A.I.S.) να βρίσκεται εκτός λειτουργίας.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, το πλοίο σταμάτησε σε απόσταση 1,5 ν.μ. από τις ακτές των Σφακίων Κρήτης. Ταυτόχρονα, μέσω της κάμερας θερμικής απεικόνισης και της συσκευής ραντάρ του πλοίου του Λιμενικού εντοπίστηκε ταχύπλοο να κινείται προς το φορτηγό πλοίο προκειμένου να παραλάβει το λαθραίο εμπόρευμα το οποίο στη συνέχεια θα μεταφορτώνονταν σε τέσσερα φορτηγά οχήματα.

Μόλις έγινε αντιληπτή η παρουσία του σκάφους του Λιμενικού το ταχύπλοο και τα φορτηγά οχήματα στη ξηρά τράπηκαν σε φυγή, ενώ το φορτηγό πλοίο ανέπτυξε ταχύτητα με σκοπό την διαφυγή του.

Στελέχη του Λιμενικού μετά από επιχείρηση πραγματοποίησαν έφοδο στο φορτηγό πλοίο με αποτέλεσμα να συλληφθεί το πλήρωμα και το GOLENDRI να ακινητοποιηθεί.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ