Skip to main content

Ιρακινό Κουρδιστάν: Τέλος εποχής για τον πρόεδρο Μασούντ Μπαρζανί

Οι εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία και η ένοπλη σύγκρουση Κούρδων με ιρακινές δυνάμεις παρέσυραν τον Μπαρζανί εκτός του αξιώματός του.

Στην πραγματικότητα ήθελε να οδηγήσει τους Κούρδους του Β. Ιράκ στην πολυπόθητη ανεξαρτησία, αλλά έκανε λάθος υπολογισμούς και το βήμα εξόδου από το αξίωμα ήταν κάτι περισσότερο από αναμενόμενο. Ο πρώτος Κούρδος πρόεδρος στο Β. Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί εγκαταλείπει το αξίωμά του αλλά όχι τον αγώνα. Σε ένα ιστορικών διαστάσεων χθεσινοβραδινό τηλεοπτικό του μήνυμα εξήγγειλε ότι μετά την εκπνοή της θητείας του, την 1η Νοεμβρίου, δεν προτίθεται να ξαναθέσει υποψηφιότητα. Ο ίδιος ωστόσο θα παραμείνει στην υπηρεσία του Κουρδιστάν ως μαχητής Πεσμεργκά.

Ζωντανός μύθος

«Το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας δεν μπορεί ποτέ να το διαγράψει κανείς, αφού πρόκειται για 3 εκατομμύρια ψηφοφόρους» δήλωσε χθες βράδυ από την τηλεόραση. «Προσπαθήσαμε να σταματήσουμε την αιματοχυσία αλλά οι ιρακινές δυνάμεις και Σιίτες μαχητές χρησιμοποιώντας αμερικανικά όπλα, βρίσκονταν σε πιο προνομιακή θέση. Ο λαός μας θα πρέπει τώρα να αναρωτηθεί, εάν οι ΗΠΑ ήταν γνώστες της ιρακινής επίθεσης και γιατί δεν την εμπόδισαν».  

Ο Μπαρζανί βρισκόταν για πάνω από 12 χρόνια σε αυτό το αξίωμα. Το όνομά του έχει συνδεθεί άρρηκτα με την πολυπόθητη ανεξαρτησία των Κούρδων του Ιράκ και οι αγώνες του εναντίον διαφόρων ιρακινών κυβερνήσεων τον έχουν κάνει κάτι σαν έναν ζωντανό μύθο. Από μικρός εντάχθηκε στους αντάρτες Πεσμεργκά και ανέλαβε σύμβουλος του πατέρα του. Μόλις σε ηλικία 20 χρόνων έγινε αρχηγός των κουρδικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών. Κατά τη διάρκεια των πολύχρονων αντιπαραθέσεών του με την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης, ο Μασούντ Μπαρζανί ήταν αυτός που έθεσε τις βάσεις για την αυτονομία των Κούρδων στο Β. Ιράκ. Το 2005 τελικά έγινε ο πρώτος πρόεδρος της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν, ενέπνευσε και συνένωσε όλους τους Κούρδους.

Αναπόφευκτη η παραίτηση

Μετά από επανεκλογή του στο αξίωμα το 2015, η θητεία του παρατάθηκε για δύο χρόνια, κάτι που κρίθηκε απαραίτητο για τη διατήρηση της σταθερότητας στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος».«Το Ιράκ δεν πιστεύει στα δικαιώματα των Κούρδων» τόνισε στο χθεσινό του διάγγελμα. «Το Ιράκ χρησιμοποιεί το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας ως πρόσχημα για να επιτεθεί εναντίον του Κουρδιστάν».
Παρόλα αυτά παραμένει αδιαμφισβήτητο ότι με το δημοψήφισμα που έγινε τέλος Σεπτεμβρίου ο Μασούντ Μπαρζανί έκανε λάθος υπολογισμούς. Στα μάτια πολλών η κίνηση που εξήγγειλε χθες, να μην ξαναθέσει υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα, ήταν αναπόφευκτη. Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι είναι πεισματάρης. Ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται ως άνθρωπος ευέλικτος, ήπιων τόνων, «αλλά σε κρίσιμες στιγμές, άνθρωπος σταθερών θέσεων». Ίσως η παραίτησή του να αποδεικνύει ότι κάτι από όλα αυτά ισχύει.

Afp, dpa, reuters/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle