Skip to main content

Ιράκ: Προ των πυλών η ανακατάληψη της ανατολικής Μοσούλης

Η Μοσούλη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, αποτελεί το τελευταίο μεγάλο οχυρό των τζιχαντιστών, οι οποίοι έχουν ήδη χάσει αρκετά εδάφη.

Θέμα ημερών εκτιμούν οι κυβερνητικές δυνάμεις ότι είναι η ανακατάληψη ολόκληρου του ανατολικού τμήματος της Μοσούλης από τα χέρια των τζιχαντιστών.

Μία ημέρα αφότου γνωστοποιήθηκε ότι οι επίλεκτες αντιτρομοκρατικές μονάδες (CTS) έφθασαν στην ανατολική όχθη του Τίγρη ποταμού, σύμφωνα και με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένας από τους αξιωματικούς τους είπε ότι η ανακατάληψη όλου του ανατολικού τμήματος δεν είναι πλέον παρά «ζήτημα ημερών».

Ο υποστράτηγος Αμπντουλγάνι Αλ Ασάντι είπε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι μονάδες οδεύουν να «περικυκλώσουν το πανεπιστήμιο της Μοσούλης», η πανεπιστημιούπολη του οποίου εκτείνεται ανατολικά του Τίγρη.

Την Κυριακή, αξιωματικοί δήλωσαν ότι οι ιρακινές δυνάμεις κατάφεραν να φθάσουν στο ανατολικό άκρο γέφυρας στον Τίγρη για πρώτη φορά μετά την έναρξη, στα μέσα του Οκτωβρίου, της ευρείας κλίμακας επιχείρησης για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ και τα περίχωρά της.

Η γέφυρα, η οποία είναι απροσπέλαστη εξαιτίας των ζημιών που έχει υποστεί όπως και οι υπόλοιπες τέσσερις έχει «ανακαταληφθεί από τακτική άποψη».

Από τα μέσα του Οκτωβρίου οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι σιίτες παραστρατιωτικοί που μάχονται στο πλευρό τους έχουν ανακτήσει πολλές συνοικίες του ανατολικού τμήματος της μητρόπολης, ωστόσο όλη η δυτική Μοσούλη παραμένει υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

Η τζιχαντιστική οργάνωση έκτοτε έχει χάσει πολλά από τα εδάφη του Ιράκ από αυτά που είχε καταλάβει - είχε φθάσει να κατέχει σχεδόν το ένα τρίτο της επικράτειας της χώρας - και η Μοσούλη αποτελεί πλέον το τελευταίο μεγάλο της οχυρό.

Οι ιρακινές δυνάμεις «έχουν επιτύχει εξαιρετικές προόδους τις δύο τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος μάχεται στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον του ΙΚ, ο σμήναρχος Τζον Ντόριαν. «Συγχρόνισαν την προέλασή τους σε τρεις άξονες και ο εχθρός δεν μπορεί να τους σταματήσει (σε) όλους», πρόσθεσε ο ίδιος.